Zamiast kupować gotowe korpusy na babeczki (z których świeżością niestety różnie bywa...) polecam je wykonać własnoręcznie. Przepis jest naprawdę banalny, a efekt po prostu powala na kolana. Zaskocz swoich bliskich babeczkami wykonanymi według przepisu powszechnie nazywanego w mojej rodzinie 5-10-15.Skąd takie określenie? Ponieważ takie właśnie są proporcje składników:
5 dkg cukru pudru10 dkg masła15 dkg mąki pszennej1 żółtko
Wszystkie składniki zagniatamy i przygotowane ciasto chowamy na 30 min do lodówki. Foremki do babeczek (moje mają górną średnicę 8 cm) smarujemy olejem i wylepiamy schłodzonym ciastem. Z tej porcji ciasta wychodzi około 14 sztuk fantastycznych podstawek do napełniania. Pieczemy w temperaturze 180C, aż nabiorą złotego koloru.
I ciąg dalszy przyjemności - to właśnie napełnianie korpusików. To naprawdę prawdziwa frajda. Kremy, owoce, musy, bita śmietana, serek mascarpone, galaretki, czekolada, toffi - pomysłów na pewno nie brakuje i każdy ma jakiś ulubiony smak. Gwarantuje, że gotowe prezentują się pięknie i dumnie. A jak smakują? Mam nadzieje, że wkrótce dowiem się z Waszych komentarzy. Smacznego!!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?