Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Z cyklu kuchenne rarytasy: Babeczki 5-10-15

Redakcja
Kruchutkie, maślane, rozpływające się w ustach babeczki - idealne na deser podczas letniego przyjęcia. Świetny słodki dodatek do kawy lub herbaty.

Zamiast kupować gotowe korpusy na babeczki (z których świeżością niestety różnie bywa...) polecam je wykonać własnoręcznie. Przepis jest naprawdę banalny, a efekt po prostu powala na kolana. Zaskocz swoich bliskich babeczkami wykonanymi według przepisu powszechnie nazywanego w mojej rodzinie 5-10-15.Skąd takie określenie? Ponieważ takie właśnie są proporcje składników:
5 dkg cukru pudru10 dkg masła15 dkg mąki pszennej1 żółtko
Wszystkie składniki zagniatamy i przygotowane ciasto chowamy na 30 min do lodówki. Foremki do babeczek (moje mają górną średnicę 8 cm) smarujemy olejem i wylepiamy schłodzonym ciastem. Z tej porcji ciasta wychodzi około 14 sztuk fantastycznych podstawek do napełniania. Pieczemy w temperaturze 180C, aż nabiorą złotego koloru.
I ciąg dalszy przyjemności - to właśnie napełnianie korpusików. To naprawdę prawdziwa frajda. Kremy, owoce, musy, bita śmietana, serek mascarpone, galaretki, czekolada, toffi - pomysłów na pewno nie brakuje i każdy ma jakiś ulubiony smak. Gwarantuje, że gotowe prezentują się pięknie i dumnie. A jak smakują? Mam nadzieje, że wkrótce dowiem się z Waszych komentarzy. Smacznego!!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto