Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Z własnym słoikiem lub pudełkiem na zakupy. Carrefour realizuje strategię zero waste. Czy takie rozwiązanie dotrze do Warszawy?

Martyna Konieczek
Z własnym słoikiem lub pudełkiem na zakupy. Carrefour realizuje strategię zero waste. Czy takie rozwiązanie przyjmie się w Warszawie?
Z własnym słoikiem lub pudełkiem na zakupy. Carrefour realizuje strategię zero waste. Czy takie rozwiązanie przyjmie się w Warszawie? materiały prasowe
Przyjdź z własnym opakowaniem po ulubioną sałatkę, ser i wędlinę - zachęca Carrefour. Tak w jednym z hipermarketów sieci w Bydgoszczy mogą zrobić zakupy osoby, którym bliska jest idea zero waste. Klient w sklepie po prostu podaje sprzedawcy przyniesione ze sobą opakowanie, ten waży mu wybrany towar i na opakowanie nakleja etykietę, którą skanuje potem kasjer. Czy możemy spodziewać się podobnego rozwiązania w marketach sieci Carrefour w Warszawie? Szczegóły w artykule poniżej.

Z własnym słoikiem, pudełkiem lub siatką do marketu. Taką opcję wprowadził Carrefour, wpisując się w ideę zero waste, mającej zredukować liczbę plastikowych opakowań. To kolejne działanie realizowane przez sieć w ramach strategii opakowaniowej, której celem jest ochrona środowiska i walka z ogromną ilością opadów. Na razie Carrefour testuje pomysł w Bydgoszczy, ale sprawdziliśmy czy jest szansa, aby ta koncepcja dotarła również do Warszawy.

Zobacz też:

Ochota walczy z plastikiem. Dzielnica namawia restauracje do rezygnacji z plastikowych naczyń i słomek

Ochota walczy z plastikiem. Dzielnica namawia restauracje do...

Na czym polega pomysł Carrefoura?

W markecie Carrefour w Bydgoszczy, przy ul. Skarżyńskiego 2 klienci mogą kupować produkty na wagę do przyniesionych ze sobą opakowań np. słoików lub kartonowych pudełek. Jest możliwość kupna w ten sposób m.in. wędlin, sera, kapusty, ogórków kiszonych, sałatek. Poza tym inne warzywa można ważyć we własnych woreczkach.

Aby zrobić zakupy w ten sposób, wystarczy wziąć z domu swoje pudełka lub słoiki. Następnie przekazujemy opakowanie pracownikowi obsługującemu wybrane stoisko z produktami, a on waży wybrany towar, wkłada go do opakowania i przykleja na spód etykietę do zeskanowania przy kasie.

- W Carrefour dostrzegamy problem opakowań z tworzyw sztucznych, które znacząco zanieczyszczają środowisko. Dlatego w ubiegłym roku Grupa Carrefour podjęła zobowiązanie dotyczące polityki opakowaniowej - powiedziała powiedziała Barbara Kowalska, dyrektor ds. jakości i zrównoważonego rozwoju Carrefour Polska.

Warto dodać, że w ramach swojej strategii opakowaniowej, Grupa Carrefour postanowiła też zredukować masę opakowań marki własnej do 2022 roku o 5% w stosunku do roku 2017. Ponadto sieć zamierza do końca 2020 roku wprowadzić do sprzedaży torby kasowe pochodzące wyłącznie z recyklingu odpadów powstających w sklepach sieci.

Zobacz też:

Za darmo naprawią zepsuty rower, toster czy pralkę. Kawiarenka Naprawcza wraca do Warszaw

Za darmo naprawią zepsuty rower, komputer czy pralkę. Kawiar...

Nowa koncepcja Carrefoura dotrze do Warszawy?

Pomimo że pomysł Carrefoura to na razie rozwiązanie testowe, sieć planuje wdrożyć nową koncepcję na szerszą skalę. ''Planujemy podobne działania w innych sklepach oraz w innych miastach'' - zapewniła nas Dorota Wasiak z Biura Prasowego Carrefour Polska. Kiedy w warszawskich hipermarketach będzie można robić zakupy z własnym słoikiem, pudełkiem lub siatką? Na razie nie wiadomo - wdrożenie tej koncepcji w całej sieci sklepów może trwać wiele miesięcy.

Zmiany służące ekologii - Lidl

Nie tylko Carrefour chce się włączyć w trend zero waste. Inny pomysł ma sieć dyskontów Lidl - w jednym z jej sklepów w Poznaniu pojawiła się półka z przecenioną żywnością pod nazwą "Kupuję, nie marnuję".

Celem akcji jest niemarnowanie żywności. Zamiast wyrzucać towar, sklep przecenia produkty o 70 proc., by klienci wykupili je, zanim jedzenie się popsuje. Na półce umieszczono m.in. pieczywo, które zostało upieczone poprzedniego dnia oraz warzywa i owoce z krótkim okresem ważności. To doskonały sposób, by dużo tanio kupić produkty, które chcemy od razu wykorzystać w kuchni, a przy okazji zapobiec marnowaniu żywności.

POLECAMY TEŻ:


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto