Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żabka buduje gigantyczne centrum logistyczne pod Warszawą. W środku zmieściłoby się sześćset sklepów

Piotr Wróblewski
Piotr Wróblewski
Pod Warszawą Żabka buduje gigantyczne centrum logistyczne. Będzie miało powierzchnię do której można by „wcisnąć” ponad sześćset małych sklepów sieci. Jak zapowiada inwestor, będzie w pełni automatyczne i ekologiczne. Co ciekawe główny magazyn będzie wysoki aż na 40 metrów.

W okolicy Radzymina rozpoczęła się budowa nowego centrum logistycznego sieci Żabka. Za niecałe dwa lata - otwarcie zaplanowano na początek 2023 roku - będą stąd dostarczane towary do sklepów w aglomeracji warszawskiej. W sumie centrum będzie miało aż 60 tys. mkw. powierzchni. Gdyby we wnętrzu magazynu "poupychać" małe sklepy sieci, można by ich zmieścić tam ponad sześćset.

- Magazyn będzie zautomatyzowany, a jednocześnie efektywny energetycznie, by do minimum zredukować oddziaływanie na środowisko naturalne – mówi Tomasz Suchański, prezes Żabka Polska. Automatyka ma przyspieszyć "obsługę logistyczną sklepów". W skrócie, chodzi o to, żeby towary jak najszybciej mogły trafiać do konkretnego punktu. A tych z roku na rok przybywa, proporcjonalnie do otwierania nowych osiedli w Warszawie i w całej aglomeracji.

Żabka buduje gigantyczne centrum logistyczne pod Warszawą. W...

Centrum będzie mogło przyjąć pięć tysięcy metrów sześciennych towaru dziennie. Żeby je dostarczyć, każdego dnia musiałoby przyjechać ponad 50 wypełnionych po brzegi TIR-ów. Ale później, z centrum do konkretnych sklepów towar dowożą mniejsze „dostawczaki”. Tych do obsługi potrzeba by dziewięć razy więcej niż TIR-ów. Jedno jest pewne, w pobliżu ruch będzie naprawdę spory.

By zmieścić wszystkie towary, magazyn (nazywany high bay) będzie miał aż 40 metrów wysokości. Specjalne maszyny automatycznie przetransportują poszczególne produkty na odpowiednią półkę. Poza tym sam budynek ma być ekologiczny. Będzie zasilany po części panelami fotowoltaicznymi. Zamontowane mają zostać wieże antysmogowe oraz tzw. system wody szarej (powtórne wykorzystanie wody).

- Jest to pierwszy w Polsce tak zaawansowany obiekt dla branży spożywczej. Oprócz budynku “high bay”, w ramach inwestycji dostarczymy pomieszczenia chłodni, mroźni, myjni i suszarnie. Bardzo nas cieszy, że możemy wspólnie realizować ten projekt – wyjaśnia Bartłomiej Krawiecki, przedstawiciel dewelopera 7R, który zbuduje centrum.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto