MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)

Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Zaskakująca decyzja prezesa Puszczy Niepołomice. Podał się do dymisji!

NOWE
Zaskakująca decyzja prezesa Puszczy Niepołomice. Podał się do dymisji!

Tak było na ostatniej imprezie w klubie Rozkosz we Włocławku. Zdjęcia

NOWE
Tak było na ostatniej imprezie w klubie Rozkosz we Włocławku. Zdjęcia

Polecamy

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Tego boi się Europa. Sondaż nie zostawia złudzeń

Podziękowania dla rodziców – jak je napisać? Przykładowe teksty

Podziękowania dla rodziców – jak je napisać? Przykładowe teksty

Przyszłość gamingu i kariera e-sportowa. Niezwykłe wydarzenie dla młodzieży

Przyszłość gamingu i kariera e-sportowa. Niezwykłe wydarzenie dla młodzieży