Zakończył się remont socrealistycznego budynku na Muranowie. Absurdalna brama nie dzieli już mieszkańców

Redakcja
Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków
Zakończył się remont charakterystycznego budynku za kinem Muranów. Renowacje przeszedł m.in. pechowy łuk nad przejściem, który do niedawna był odmalowany tylko do połowy. Szczegóły w tekście poniżej.

Triumfalny efekt remontu łuku

Zakończył się remont charakterystycznego budynku położonego za kinem Muranów. Budynek przy ul. Andersa należy obecnie do dwóch wspólnot mieszkaniowych. Granica podziału własności przebiega niefortunnie dokładnie przez środek charakterystycznego łuku.

Problem pojawił się kiedy obie wspólnoty, niezależnie od siebie, zaplanowały prace remontowe przy swoich elewacjach. O sprawie i absurdalnie wyglądającej bramie pisaliśmy w tym artykule. - Wyremontowany do połowy łuk był bardzo widoczny i stał się nawet powodem kilku nieprzychylnych artykułów prasowych. Sytuacji trzeba było zaradzić, więc dalsze losy remontu budynku były tematem spotkań przedstawicieli obydwu wspólnot - mówi Stołeczny Konserwator Zabytków.

Pierwsza część remontu

W 2018 r. Wspólnota Mieszkaniowa Nowolipie 1 wyremontowała północną część budynku wraz ze swoją połową łuku triumfalnego.- Odtworzono na nowo cyklinowany ręcznie tynk szlachetny z domieszką marmurowych kruszyw i miki. Na gzymsach i opaskach okiennych zastosowano tynk o innym uziarnieniu, zatarty na gładko i malowany na inny kolor, zgodnie z pierwotną kolorystyką - opisuje Stołeczny Konserwator Zabytków. Jednak rezultat prac przy samym łuku nie był najlepszy. Wspólnota musiała zwrócić część dotacji, którą otrzymała na ten remont od m.st. Warszawy.

Brama kiedyś i dziś. Zobacz zdjęcia z remontu

Zakończył się remont socrealistycznego budynku na Muranowie....

Remont drugiej części

Dopiero dwa lata później wspólnota mieszkaniowa przy ul. Andersa 1 rozpoczęła remont swojej, czyli południowej, części elewacji frontowej budynku i łuku. Na prace również uzyskała dotację miejską wysokości 200 tys. zł, co stanowi 44,44 % kosztów kwalifikowanych. - Dzięki funduszom samorządowym, odtworzono na elewacjach tynki szlachetne barwione w masie, a na detalach architektonicznych tynki gładkie i malowane - mówi Stołeczny Konserwator Zabytków. Prace wykonano takimi samymi metodami, jak dwa lata wcześniej, przez co elewacje obydwu budynków zostały kolorystycznie ujednolicone.

Przywrócono jednorodny wygląd

Efekt remontu, a właściwie kilku remontów, ostatecznie okazał się dobry. - Owszem, są tu i ówdzie niedociągnięcia, wynikające z dokańczania prac w niesprzyjających warunkach atmosferycznych i w różnym czasie. Są to jednak drobne niedociągnięcia, które można poprawić. Najważniejsze, że pomimo tak wielu trudności, udało się przywrócić jednorodny wygląd podzielonemu sztucznie budynkowi - podsumowuje Stołeczny Konserwator Zabytków.

Zobaczcie też: Skuter trójkołowy - nowy pojazd, który można wypożyczać. Ma ułatwić mieszkańcom poruszanie się po zatłoczonej stolicy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie