Gruszki, śliwki, dynie, kabaczki, ziemniaki, rozgrzewające gulasze - przygotowane przez 15 opolskich blogerów kulinarnych jesienne menu bogato czerpie z darów tej pory roku. Uczta rozpocznie się o godz. 12.00 na pl. Teatralnym przy kawiarni Kofeina 2.0, a zakończy wtedy, gdy wszystko będzie zjedzone.Kolejna impreza plenerowa organizowana przez Opolską Blogosferę Kulinarną nie będzie zawężona tylko do klimatów kuchennych - będzie miała charakter lifestylowy.- Zależy nam właśnie na tym, by każdy znalazł coś dla siebie. Byśmy wspólnie mogli biesiadować i spędzać czas - tłumaczy Delimamma, czyli Gosia Adamska, prezes Stowarzyszenia Opolskiej Blogosfery Kulinarnej. - Będą więc warsztaty dla dzieci pod nazwą „Stacja wosk" oraz warsztaty ze zdobienia muffinek, które poprowadzi znana z programu Master Chef Kinga Paruzel, dobry duch naszej blogosfery. Dorosłym zaproponujemy warsztaty serowe, gdzie nauczą się, jak wyprodukować domową metodą własny ser oraz warsztaty piwne, połączone oczywiście z degustacją - uśmiecha się Małgosia.Miłośników zdrowego stylu życia zainteresuje wykład Ajwen, czyli Iwony Wierzbickiej, która opowie o żywieniu dzieci i nauczy rodziców czytania etykiet. Oprócz tego będzie także wykład poświęcony energii pożywienia, warsztaty szydełkowe, bezpłatne porady dietetyczne oraz crossbooking, czyli wymiana książek. Dom Expo zaprosi na stoisko, gdzie architekt za darmo będzie doradzał, jak modnie i funkcjonalnie urządzić kuchnię. - Zorganizuje też konkurs na danie jednogarnkowe, w którym do zdobycia będą naprawdę atrakcyjne nagrody - dodaje Delimamma. - Także nasi blogerzy: Monika Trzciałkowska i Tomasz Gabor poprowadzą konkursy dla dzieci i dla dorosłych.Żarłostacja to jednak przede wszystkim pyszne jedzenie. Każdy z blogerów przygotował bogate menu. Aurora Czekoladowa poczęstuje m.in. truflami z jarzębiną, Pikantna Mama zaserwuje krem z czerwonej papryki z francuskimi paluchami, Quchnia Karoli będzie kusić ciastem JabłkoweLove, a Bon Appetit Małgorzaty grzybowymi tartami. Gulasz hoccaido proponuje Brikola Pichci, Kremową zupę czosnkową ugotuje Krysia z Co Na Obiad, zaś gulasz węgierski - Delimamma.Pełne menu przygotowane przez opolskich blogerów znajdziecie na fanpage'u Żarłostacji na Facebooku.Za te wszystkie smakowitości zapłacimy żarłożetonami, czyli specjalną walutą opolskich blogerów, którą można będzie wymienić w klubie Kofeina 2.0. Smakowity dzień zakończy się koncertem. O godz. 18.00 zagra tam Graftmann.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?