Zaskakujące lody w Warszawie. TOP 5 niety lodziarni, które naszym zdaniem warto odwiedzić

Redakcja
Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki, ale w warszawskiej lodziarni otrzymacie bardziej spolszczoną wersję. Mówiąc w skrócie, przy Chmielnej 20 zjecie kremowe sorbety serwowane w wyjątkowym ciastku. Idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów.
- Serwujemy kremowe sorbety podawane w kruchym ciastku Taiyaki. To typowy japoński przysmak. Ciasto nadziewane jest zazwyczaj dosłodzoną fasolą azuki. My zastosowaliśmy krem czekoladowy, krem kokosowy i owoce. Musieliśmy to trochę podmienić pod polskie realia – wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW.

Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół. 

Otwarcie sezonu 12 czerwca.

Więcej: Taiyaki WAW - japoński deser podbija serca warszawiaków
Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki, ale w warszawskiej lodziarni otrzymacie bardziej spolszczoną wersję. Mówiąc w skrócie, przy Chmielnej 20 zjecie kremowe sorbety serwowane w wyjątkowym ciastku. Idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów. - Serwujemy kremowe sorbety podawane w kruchym ciastku Taiyaki. To typowy japoński przysmak. Ciasto nadziewane jest zazwyczaj dosłodzoną fasolą azuki. My zastosowaliśmy krem czekoladowy, krem kokosowy i owoce. Musieliśmy to trochę podmienić pod polskie realia – wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW. Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół. Otwarcie sezonu 12 czerwca. Więcej: Taiyaki WAW - japoński deser podbija serca warszawiaków Krystian Dobuszyński
Udostępnij:
Lodziarnie, Warszawa 2022. 24 marca obchodzimy Dzień Lodów Rzemieślniczych. Jeśli masz już dość typowych deserów lodowych albo po prostu chcesz spróbować czegoś całkiem nowego - ten przegląd pięciu nietypowych lodziarni jest dla Ciebie. Nie znajdziesz w nim nudnych propozycji. Kolejność nie ma znaczenia - wszystkie są jednakowo pyszne. Kliknij w zdjęcie, aby przejść do przeglądu nietypowych lodziarni w Warszawie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

Gerlach

Gerlach Pokrywka Natur 24 cm

182,48 zł33,05 zł-82%
miejsce #3

Home Styling Collection

Home Styling Collection Stojak Na Wino (404001430)

273,75 zł119,00 zł-57%
miejsce #5

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
Materiały promocyjne partnera

Co jeść w sierpniu?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie