3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków. Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu. Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Setne urodziny Julii Hartwig. W Śródmieściu odsłonięto tablicę pamiątkową

Setne urodziny Julii Hartwig. W Śródmieściu odsłonięto tablicę pamiątkową

Warszawa. Pierwsze fotoradary na moście Poniatowskiego już działają

Warszawa. Pierwsze fotoradary na moście Poniatowskiego już działają

Polecamy

Na Konkurs zaprasza Mecenas Narodowego Instytutu Chopina - PKN ORLEN

Na Konkurs zaprasza Mecenas Narodowego Instytutu Chopina - PKN ORLEN

Życie młodych mam bez retuszu, czyli cienie i blaski macierzyństwa

Życie młodych mam bez retuszu, czyli cienie i blaski macierzyństwa

Charytatywna zbiórka „Podarujmy bliskość”. Można wspomóc Dom Ronalda McDonalda

Charytatywna zbiórka „Podarujmy bliskość”. Można wspomóc Dom Ronalda McDonalda

Dodaj ogłoszenie