Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół Chemicznych wyróżniony za przygotowane potrawy

Informacja nadesłana
Informacja nadesłana
Zespół Szkół Chemicznych wyróżniony za przygotowane potrawy

Potrawa z Zespołu Szkół Chemicznych po raz kolejny wyróżniona22 listopada odbył się konkurs na najlepszy produkt spożywczy Pomorza i Kujaw 2012. Podobnie jak w roku ubiegłym do konkursu stanęły najlepsze restauracje oraz niektóre szkoły z całego regionu. Zespół Szkół Chemicznych we Włocławku otrzymał w tym roku wyróżnienie za przygotowane danie.Promocja ZS Chemicznych. Wspólne przygotowywanie potraw [wideo, zdjęcia] Włocławski „chemik" konkurował z najlepszymi i po raz kolejny osiągnął znaczący sukces. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku, pasztet z kaczki z morelami z Włocławka zdobył IV miejsce w regionie Pomorza i Kujaw. W tym roku na wyróżnienie członków jury zasłużyły – kacze udka nadziewane na jabłkach w miodzie.Celem tego prestiżowego konkursu jest promocja najlepszych produktów spożywczych, które byłyby wizytówką województwa kujawsko-pomorskiego. Konkurs przyczynia się również do kultywowania dziedzictwa kulinarnego Pomorza i Kujaw. Poszczególne produkty oceniane były w dwóch kategoriach: zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego oraz restauracje.Potrawę z chemika przygotowali: Sylwia Wojtczak (nauczyciel ZS Chem.) oraz Wojtek Targański (uczeń klasy III technikum o kierunku gastronomicznym).Uczniowie "Chemika" wystąpią w kulinarnym programie "Ewa Gotuje" Wręczenie nagród odbyło się w czwartek (22 listopada) w Hotelu Filmar w Toruniu.Warto wspomnieć, że uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku każdego roku biorą udział i niejednokrotnie zwyciężają w prestiżowych konkursach na terenie kraju. Ostatnie z nich, to m.in. X Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne (nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 r.), które odbyły się 23 listopada w bydgoskim Hotelu City czy udział w Festiwalu Gęsiny w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na świętego Marcina", gdzie uczniowie przygotowali potrawy na bazie gęsi oraz uczestniczyli jako eksperci w konkursie, podczas którego rywalizowały ze sobą ekipy polityków i dziennikarzy .Kuchnia molekularna. Pokaz Mariusza Gachewicza i Jacka Maksymowicza Uczniowie Zespołu Szkól Chemicznych uczą się sztuki kulinarnej nie tylko podczas zajęć szkolnych, ale również uczestniczą w wielu warsztatach i pokazach w kraju. Na początku listopada br. grupa przyszłych kucharzy z „chemika" uczestniczyła m.in. w warsztatach z mistrzem kuchni - Kurtem Schellerem, który pracował w wielu znanych hotelach i restauracjach na całym świecie Był m.in. szefem kuchni prezydenckiej w Ekwadorze oraz gotował dla szejków w Kuwejcie. Zdobył ponadto wiele prestiżowych nagród, a w chwili obecnej na dłużej związał się z Warszawą, gdzie prowadzi m.in. Akademię Sztuki Kulinarnej. Prowadził program „Alfabet kulinarny Kurta Schellera w telewizji Polsat, a w 2012 roku był gościem w programie MasterChef.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto