Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znana na sieć restauracji fast food otwiera się w Polsce. Pierwsze lokale m.in. w Warszawie. Zagrożą KFC i McDonald's?

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
PAP / LARRY W. SMITH
Popeyes Louisiana Kitchen już wkrótce ma otworzyć pierwsze lokale swojej sieci w Polsce. Na pierwszy ogień trafi m.in. Warszawa. Słynna amerykańska sieciówka będzie oferować burgery, kurczaki, ale też np. owoce morza. Czy zagrozi wyjadaczom na polskim rynku? Jakie będą ceny w menu i co zaoferuje nowa na rynku franczyza?

Pierwsze informacje o wejściu na polski rynek Popeyes Louisiana Kitchen pojawiły się już w listopadzie ubiegłego roku. Jak informował portal dlahanldu.pl, McWin, czyli operator gastronomiczny zawierał umowy w sprawie franczyzy Popeyes w Czechach i Polsce. Marka ma w swoim porftolio między innymi sieć Burger King, dlatego nowe lokale widziane są jako konkurencja dla KFC czy McDonald's.

W zeszłym roku sieć weszła do Rumunii, a zatem zagięła parol na cały nasz region

Popeyes specjalizuje się w smażonym kurczaku, ale w swojej ofercie ma także burgery z kurczakiem, zestawy czy słodkie desery. W innych krajach menu słynęło m.in. ze smażonych krewetek w panierce. Czy ceny będą konkurencyjne w stosunku do innych sieci? Patrząc na zagraniczne restauracje ceny zestawów rozpoczynają się, w przeliczeniu, od około 30 zł.

Prawdopodobnie w Polsce jednak znajdą się także tańsze propozycje czy mini zestawy jak b-smart czy 2 for U. Pierwsze lokale pojawią się w kilku polskich miastach. Oprócz Warszawy, we Wrocławeiu (gdzie jest siedziba firmy) i Szczecinie. Nie wiemy jednak czy zostaną otwarte jednocześnie i w jakich dokładnie lokalizacjach. Sieć powstała w 1972 w Nowym Orleanie. Obecnie jest spółką zależną firmy Restaurant Brands International. Popeyes ma ponad 3700 restauracji w USA, Portoryko i 30 krajach na całym świecie.

Budynki restauracji mogą budzić skojarzenie z siecią Los Pollos Hermanos popularną z serialów Breaking Bad i Better Call Saul. Podobnie jak sieć Gusa Fringa serwują smażonego kurczaka, ale Luizjana kulturowo i historycznie jest dość odległa od Nowego Meksyku - gdzie toczy się akcja serialu. Pollos Hermanos mógł być hybrydą właśnie Popeyes Louisiana Kitchen i El Pollo Loco. Pollo Loco jednak serwuje z kolei grillowanego kurczaka.

Wkrótce przekonamy się czy sieć odniesie sukces czy podzieli los np. Taco Bell czy Dunkin’ Donuts, które pojawiły się w Polsce chwilowo, ale nie odniosły komercyjnego czy uda się przekonać polskich konsumentów do smażonego kurczaka z Luizjany.

od 7 lat
Wideo

Zmarł Jan Ptaszyn Wróblewski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto