Znana na sieć restauracji fast food otwiera się w Polsce. Pierwsze lokale m.in. w Warszawie. Zagrożą KFC i McDonald's?

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
PAP / LARRY W. SMITH
Popeyes Louisiana Kitchen już wkrótce ma otworzyć pierwsze lokale swojej sieci w Polsce. Na pierwszy ogień trafi m.in. Warszawa. Słynna amerykańska sieciówka będzie oferować burgery, kurczaki, ale też np. owoce morza. Czy zagrozi wyjadaczom na polskim rynku? Jakie będą ceny w menu i co zaoferuje nowa na rynku franczyza?

Pierwsze informacje o wejściu na polski rynek Popeyes Louisiana Kitchen pojawiły się już w listopadzie ubiegłego roku. Jak informował portal dlahanldu.pl, McWin, czyli operator gastronomiczny zawierał umowy w sprawie franczyzy Popeyes w Czechach i Polsce. Marka ma w swoim porftolio między innymi sieć Burger King, dlatego nowe lokale widziane są jako konkurencja dla KFC czy McDonald's.

W zeszłym roku sieć weszła do Rumunii, a zatem zagięła parol na cały nasz region

Popeyes specjalizuje się w smażonym kurczaku, ale w swojej ofercie ma także burgery z kurczakiem, zestawy czy słodkie desery. W innych krajach menu słynęło m.in. ze smażonych krewetek w panierce. Czy ceny będą konkurencyjne w stosunku do innych sieci? Patrząc na zagraniczne restauracje ceny zestawów rozpoczynają się, w przeliczeniu, od około 30 zł.

Prawdopodobnie w Polsce jednak znajdą się także tańsze propozycje czy mini zestawy jak b-smart czy 2 for U. Pierwsze lokale pojawią się w kilku polskich miastach. Oprócz Warszawy, we Wrocławeiu (gdzie jest siedziba firmy) i Szczecinie. Nie wiemy jednak czy zostaną otwarte jednocześnie i w jakich dokładnie lokalizacjach. Sieć powstała w 1972 w Nowym Orleanie. Obecnie jest spółką zależną firmy Restaurant Brands International. Popeyes ma ponad 3700 restauracji w USA, Portoryko i 30 krajach na całym świecie.

Budynki restauracji mogą budzić skojarzenie z siecią Los Pollos Hermanos popularną z serialów Breaking Bad i Better Call Saul. Podobnie jak sieć Gusa Fringa serwują smażonego kurczaka, ale Luizjana kulturowo i historycznie jest dość odległa od Nowego Meksyku - gdzie toczy się akcja serialu. Pollos Hermanos mógł być hybrydą właśnie Popeyes Louisiana Kitchen i El Pollo Loco. Pollo Loco jednak serwuje z kolei grillowanego kurczaka.

Wkrótce przekonamy się czy sieć odniesie sukces czy podzieli los np. Taco Bell czy Dunkin’ Donuts, które pojawiły się w Polsce chwilowo, ale nie odniosły komercyjnego czy uda się przekonać polskich konsumentów do smażonego kurczaka z Luizjany.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Dz PMM

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie