Zupa wiśniowa to doskonała propozycja na letni obiad. Przepis na przysmak z dzieciństwa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna zupa wiśniowa, która pachnie wanilią. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna zupa wiśniowa, która pachnie wanilią. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Zupa wiśniowa to prawdziwie owocowy przysmak z dzieciństwa. Proponujemy wyjątkowy przepis na zupę owocową, która jest pyszna oraz orzeźwiająca. Ten posiłek możesz przygotować także z innych ulubionych, sezonowych owoców. Poznaj nasze wskazówki i wypróbuj przepis na doskonałą w smaku zupę wiśniową.

Spis treści

Jak zrobić zupę owocową?

Co zrobić na obiad, gdy na dworze upał i ostatnie, na co mamy ochotę to ciepła, rozgrzewająca nas dodatkowo potrawa? Najlepiej chłodnik, czyli zimną zupę. To proste, bardzo uniwersalne danie, ponieważ można je zrobić na słono z warzyw, świeżych ziół, kefiru czy maślanki lub w wersji na słodko z letnich owoców i śmietanki.

Słodki chłodnik to zupa owocowa, która dla wielu stanowi ulubioną potrawą z dzieciństwa. Jest pyszna i prosta do przygotowania. Robi się ją z owoców oraz ze słodkiej śmietanki i podaje na zimno, jako orzeźwiający obiad na upalne dni. Zupę owocową warto doprawić wanilią i podać z makaronem lub grzankami.

Owoce idealne na zupę to:

  • maliny,
  • kwaśne jabłka,
  • wiśnie,
  • truskawki,
  • śliwki,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie.

Mamy dla ciebie przepis na zupę wiśniową. Schłodzona, doprawiona słodką śmietanką i wanilią będzie stanowić pyszne, orzeźwiające danie, idealne na upalny dzień. Proponujemy podać ją z makaronem świderki.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować zupę wiśniową:

Przepis na zupę wiśniową

(porcja dla 6 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 kg wiśni wydrylowanych świeżych lub mrożonych,
  • 1,5 l wody,
  • 125 ml śmietanki 36%,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 250 ml wody,
  • 3 łyżki cukru (ilość według uznania i smaku),
  • łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 250 g makaronu.

Jak przygotować zupę owocową z wiśni?

  1. Przełóż wiśnie do garnka i zalej wodą.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut.
  3. Dopraw zupę cukrem i wanilią.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do zupy. Zamieszaj.
  5. Na koniec wlej słodką śmietanką i ponownie wymieszaj.
  6. Wystudź zupę.
  7. Ugotuj makaron.
  8. Podawaj zupę na zimno z makaronem.

Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Zupa wiśniowa to doskonała propozycja na letni obiad. Przepis na przysmak z dzieciństwa - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie