Zupa ze świeżych szparagów (przepis)

Redakcja MM
Redakcja MM
fot. Międzybrodzkie Makarony
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje.

Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem,  chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.Składniki:  -makaron – 250g - wiązka białych szparagów - woda  - 0,75l - sos sojowy -  1 łyżeczka - śmietanka słodka 18%  -100ml - śmietana kwaśna 18% - 100ml  -masło  - 1 łyżka -mąka  - 1 łyżeczka - sól, cukier, biały pieprz do smaku       Wykonanie: ·         Makaron  ugotować według przepisu na opakowaniu. ·         Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. ·         Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk,  dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. ·         Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. ·         Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.   Smacznego!     Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka      

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie