Już w niedzielę na Rynku Nowego Miasta odbędzie się XII Warszawskie Święto Chleba. Jest to okazja aby skosztować wypieków z najlepszych piekarni, poznać tradycje związane z wyrobem chleba i spędzić czas na świeżym powietrzu. Z tej okazji mamy dla was konkurs.Sprawdź, jak wygrać torbę wypieków z Piekarni Putka!

Konkurs zakończony

Tradycyjne polskie wypieki, wyroby artystów ludowych, kolorowy pochód z wieńcami dożynkowymi - już w niedzielę na Rynku Nowego Miasta odbędzie się Warszawskie Święto Chleba.

Czytaj więcej: Warszawskie Święto Chleba na Rynku Nowego Miasta

Piekarnie Putka. Wygraj torbę wypieków [KONKURS]



W konkursie można wygrać torby pełne wypieków z Piekarni Putka oraz książki o rodach piekarskich Warszawy "Chleb po Warszawsku"

Co zrobić, aby wygrać w konkursie?

1. zarejestrować się w naszym serwisie podając swoje imię i nazwisko (tylko do wiadomości redakcji)
2. Polubić na Facebooku warszawa.naszemiasto.pl
3. Polubić na Facebooku nasz specjalny serwis z konkursami - Konkursy Warszawa

4. odpowiedzieć w komentarzu na pytanie:

Jaki chleb lubisz najbardziej i dlaczego?



Nagrody otrzymają autorzy najciekawszych i najbardziej oryginalnych odpowiedzi. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 3 października (piątek) do godz. 11:00.

Czytaj także

    Komentarze (36)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    alicja

    a ja najbardziej lubię … każdy chleb, bo chleb przypomina mi dzieciństwo - kiedy dostawałam pajdę gorącego chleba z masłem (prawdziwym) i mogłam iść do ogródka urwać pomidora z krzaczka. To był najlepszy posiłek w życiu.

    agahel

    Najbardziej lubię chleb z czosnkiem niedźwiedzim, koniecznie świeży, z chrupiącą skórką. Rozbawił mnie pewnego dnia obrazek niedźwiedzia zajadającego chlebek na drzwiach mojej piekarni i zakochałam się w tym smaku!

    sankofa

    Włoski chleb Focaccia stanowi istną dziką fuzję smaków, które rozbudzają w subtelny sposób bodźce zmysłowe, otulają moje kubki smakowe kwintesencją, niewinnego grzechu, droczą się z językiem głębią, magicznych naparów i wpływają na stymulację wyjątkowych wrażeń dla spragnionego ekstremalnych intryg podniebienia. Chleb z ciasta drożdżowego, podobny do pizzy, pieczony standardowo jako duży placuszek z dodatkami smakowymi w postaci oliwy z oliwek, gruboziarnistej soli, apetycznych ziół, prosto od matki natury i czosnku wnosi w moją ziemską egzystencję pogodę ducha i stan nasycenia boskim jedzonkiem :) To wręcz drogowskaz do nieboskłonu...

    KOLCZYK

    Najlepszy to świeży chlebek , prosto z pieca , chrupiący i jeszcze cieplutki.
    Poza tym to chlebek z dodatkami, wieloziarnisty i na naturalnym zakwasie.

    Maćko

    Najbardziej lubię chleb zrobiony przez moją żonę. Jest to chleb pełnoziarnisty z suszoną śliwka lub pomidorem. Świeżość trzyma kilka dni ale najlepszy jest zaraz po wyjęciu z piekarnika z chrupiącą skórką. Chleb palce lizać :)

    Sisi

    Parę miesięcy temu zagościł u mnie na stole chleb inny niż wszystkie bo z samych ziaren bez dodatku mąki jest po prostu Pyszny a i wartościowy tylko wciąż go za mało dla mojej łakomej rodzinki...

    Aska_070

    Wyobraź sobie , że jesteś w Indiach . Tam wiele rzeczy rozgrywa się na ulicach. Fryzjerzy pochłonięci są swoją pracą przy drogach szybkiego ruchu. Sprzedawcy zachęcają Cię do kupna szali, figurek czy biżuterii. Wchodzisz do tamtejszej restauracji. Twoją uwagę przykuwa stojący w kącie piec w kształcie dzbana. Wydobywa się z niego piękny aromat . Nie wiesz dokładnie co tak pięknie pachnie, więc postanawiasz podejść bliżej. Twoim oczom ukazuje się chlebek naan , troszkę przypominający kształtem placek. W restauracji unosi się cudowny zapach ze względu na to, że chlebek przyprawiony jest czosnkiem i kolendrą .. próbujesz z sosem curry, jeden kęs, drugi i kolejny.
    Po chwili sam przyznajesz, że chlebek naan da się lubić za jego nietuzinkowy smak i za to że świetnie pasuje do różnych sosów czy dipów . Jest niewątpliwie niepowtarzalnym palindromem. Palindromy bowiem to słowa, które czytane od tyłu znaczą to samo. Tak samo jest z chlebkiem naan. Ma to niewątpliwie związek z jego smakiem :) Niezależnie bowiem od tego z której strony ugryziesz , będzie tak samo pysznie smakował :)

    Apteacher

    Zależy od nastroju. Na pewno polski, bo mi przez lata takiego brakowalo. Najchetniej z miekka skorka. Nie znosze takich np. wloskich beztluszczowych, gdzie skora to jedna skorupa. Chociaz... w takim z twarda skorka dobrze sie podaje i rewelacyjnie smakuje zupa grzybowa :-)

    zabanka

    Najbardziej lubię chleby, które pieczemy sami i są to chleby na zakwasie pszenno-żytnie. Lubię je dlatego, że reszta składników, to tylko kwestia inwencji i pory roku, a więc i dostępnych składników. Moja rodzina najbardziej przepada za takim zawierającym płatki żytnie i jęczmienne, suszoną marchewkę, sezam i żurawinę.

    babcia

    Kocham po prostu chleb kupiony w sklepie w którym pachnie świeżym,wyjętym prosto z pieca chlebem. Może to dziwne i naiwne ale taki chleb najbardziej mi smakuje. I to niezależnie od rodzaju chleba.

    rabarbar

    Najlepszy chlebek jest mięciutki i pachnący prosto z piekarni, taki, że zanim doniesiemy go do domu to połowy już nie ma :) Mniam mniam :))

    Alva

    Najbardziej lubię i najlepiej mi smakuje chlebek który sama zrobię i jest to chleb pszenno -żytni na zakwasie. Piekę ten chleb bardzo często, bo lubię dodawać orzechy włoskie. Do wypieku tego chleba używam pszennego zakwasu i chlebek wychodzi pyszny nawet sam jeszcze ciepły do podjedzenia :)

    KawaInka

    A ja uwielbiam chleb, który od czasu do czasu "wyczaruje" moja przyjaciółka. Jest pyszny z masłem i bez, zdrowy, pachnący. Prosto od serca. Aż chce się jeść.

    aldi

    Najbardziej lubię chleb własnej roboty. Taki przygotowany i upieczony przez mnie daje mi dużą satysfakcję. Do tego po prostu wiem co jem. Moim ulubionym jest dobrze wypieczony chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego, słonecznika, szczypty ziół prowansalskich i oregano.Wierzch maluję żółtkiem i posypuję sezamem. Chleb pięknie się świeci, ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i aromatyczny. Mam do nie sentyment, bo przypomina mi smaki wiejskich chlebów mojej babci, którymi raczyłem się w dzieciństwie.

    Marti

    Najbardziej lubię chleb zwany tatarczuchem, przysmak regionu częstochowskiego. Jest, ciemny, ma lekko słodkawy, korzenny posmak. Wypiekany z mąki gryczanej nie dość, że pyszny to w dodatku bardzo zdrowy. Chyba jedyne ,,ciasto'', które nie będąc ciastem, można jeść bez wyrzutów sumienia . :)