Słodka, uwielbiana przez wielu czekolada. Poznaj jej właściwości!

Czekolada to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Walory smakowe to jednak nie wszystko. Dowiedz się, dlaczego czasem warto się skusić na kostkę czekolady.
 By Siona Karen / CC By 2.0 (flickr)

Kto z nas nie uwielbia tego rozpływającego się w ustach przysmaku? Aksamitna, słodka, po prostu pyszna – taka jest właśnie czekolada. Jednak bardzo często po zjedzeniu kilku kostek (nie oszukujmy się – nierzadko całej tabliczki) odczuwamy wyrzuty sumienia. Czekolada, podobnie jak każda inna słodycz, w nadmiarze może zaszkodzić, jednak jedzona z umiarem wpływa bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu.

„Czekolada nie zadaje pytań, czekolada rozumie”

Sentencja ta od pewnego czasu krąży po sieci. Czy jest w niej chociaż odrobina prawdy? Owszem, po zjedzeniu czekolady wzrasta poziom serotoniny w naszym organizmie. Jest to hormon szczęścia. Jeśli jest go odpowiednio dużo, jesteśmy zadowoleni, a także lepiej śpimy.

Serotonina wpływa korzystnie na życie seksualne (nie bez przyczyny czekolada uznawana jest za afrodyzjak). Jedzenie czekolady powoduje produkcję fenyloetyloaminy. Substancja ta nazywana jest „hormonem miłości”, jest to endogenna pochodna amfetaminy. Uaktywnia u osoby zakochanej ośrodek przyjemności.

Czekolada jest również źródłem kofeiny – jest jej tam znacznie mniej niż w kawie, ale nawet tak niewielka dawka działa pobudzająco. Nic więc dziwnego, że wiele osób w obliczu problemów, po ciężkim dniu lub przy gorszym nastroju lubi sięgać po czekoladę. Ona przecież nie zadaje trudnych pytań, a jednocześnie sprawia, że czujemy się znacznie lepiej.

Jeśli czekolada, to tylko wysokoprocentowa

Kiedy mamy nieodpartą ochotę na coś słodkiego, to zamiast mlecznej, nadziewanej czy białej czekolady, warto wybrać gorzką. Najlepiej, by w jej składzie znajdowało się przynajmniej 60% kakao. Jest to bogate źródło przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, przez to chronią przed nowotworami oraz chorobami serca. Hamują także procesy starzenia, dlatego jedząc czekoladę, zapobiegamy powstawaniu zmarszczek.

Czekolada jest źródłem potasu, magnezu i żelaza. Potas korzystnie wpływa na układ krwionośny, nerwowy oraz mięśniowy. Odpowiada za regulowanie gospodarki wodnej.
Magnez ma pozytywne oddziaływanie na układ kostny i oddechowy, normuje pracę układu pokarmowego. Poprawia pamięć i koncentrację. Z kolei żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Dlatego też jedząc od czas do czasu czekoladę z wysoką zawartością kakao, nie tylko nie szkodzimy sobie, ale wręcz poprawiamy swoje zdrowie.

Co za dużo, to niezdrowo

Teraz chwila prawdy – nawet znając wszystkie właściwości czekolady i tak większość z nas zjada ją ze względu na walory smakowe. To oczywiście nic złego, pamiętajmy jednak, by nie przesadzać. Czekolada jest kaloryczna, więc jeśli zjemy o kilka kostek (bądź tabliczek) za dużo, może się to odbić na naszej figurze. Jeżeli naszym problemem jest wysoki poziom cukru, również powinniśmy uważać.

Czekolada to piękno

Wiemy już, co daje nam jedzenie czekolady, teraz sprawdźmy, dlaczego wykorzystywana jest w tak wielu kosmetykach. Ziarna kakaowca znajdujące się w czekoladzie mają działanie ujędrniające. Jeśli chcemy mieć piękne i jędrne ciało, warto zastosować czekoladowy balsam bądź wybrać się na masaż czekoladą. Wspomniany zabieg to koszt około 100 zł, jednak wrażenia po takim masażu... bezcenne. Ponadto ziarna kakaowca odżywiają cerę i ją rozjaśniają. Sprawiają, że staje się gładka, nawilżona i promienna.

Znając wszystkie zalety czekolady, nie pozostaje nam nic innego, jak wybrać się do pijalni czekolady, a później zafundować sobie wieczór w spa, oczywiście z czekoladą w roli głównej.

Teskt: Magdalena Pietras

Wsparcie redakcyjne od:

abcZdrowie.pl

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3