Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Świąteczne śledzie. TOP 10 waszych przepisów na mistrzowską rybę
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki Składniki 10 płatów śledziowych 5 cebul natka pietruszki 100 ml miodu 20 dag wędzonych śliwek 100 ml nalewki śliwkowej 200 ml czerwonego wina 10 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego łyżeczka octu balsamicznego goździki pieprz czarny sól cukier Wykonanie Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.