Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pizzerie w Opolu i na Opolszczyźnie. W tych lokalach trzeba świętować Dzień Pizzy

RED
Restauracja Rzymskie Wakacje

Ocena: 4,2  (2,4 tys.) 

16 Piastowska, Opole
Restauracja Rzymskie Wakacje Ocena: 4,2 (2,4 tys.) 16 Piastowska, Opole FB/Rzymskie Wakacje
Gdzie na Opolszczyźnie można zjeść najlepszą pizzę? To pytanie nabiera szczególnego znaczenia w lutym, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. W tym dniu koniecznie trzeba wybrać się do lokalnej pizzerii. Podpowiadamy, które mają najlepsze rekomendacje.

Rzymska czy neapolitańska, z szynką czy z salami, z sosem pomidorowym, a może z białym – pizza choć ma wiele twarzy, łączy upodobania kulinarne w każdym zakątku świata. Luty to wyjątkowy czas by o tym przypominać, a to dlatego, że właśnie w tym miesiącu obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.

A jak inaczej świętować Dzień Pizzy? Odpowiedź jest prosta. Trzeba wybrać się do pizzerii. Podpowiadamy, które pizzerie są najlepsze w regionie.

Zobacz nasze zestawienie.

Co w ogóle oznacza słowo pizza?
Samo słowo pochodzi z łaciny, a „picea” oznacza placek mączny. w starożytnej Grecji, Rzymie, a nawet Egipcie. Już wtedy podawano ją z dodatkami, takimi jak smalec czy ryby. Pizza w postaci, którą znamy dziś po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku.

W 1889 roku włoska królowa Małgorzata Sabaudzka odwiedziła słynnego szefa kuchni z Neapolu -Raffaele Espositiego, a on uraczył królową pizzą, którą na jej cześć nazwał „Margherita”. Przygotowując potrawę wybrał odpowiednio składniki, które miały symbolizować barwy kraju, z którego pochodziła i tak na pizzę trafiły: pomidory, ser mozzarella oraz bazylia, czyli włoskie: czerwień, biel i zieleń.

Jakie są rodzaje pizzy?
Są dwa typy pizzy. Klasyczna pizza rzymska jest cienka, ma około 1-2 cm, a jej brzegi nie wyrastają ponad powierzchnię placka. W odróżnieniu od pizzy neapolitańskiej kuzynki ciasto jest przypieczone na chrupko. Najczęściej dodawane dodatki to: szynka parmeńska, bazylia, rukola i parmezan.

Pizza neapolitańska musi mieć pulchne brzegi i jest przygotowana według certyfikowanej receptury ze ściśle określonych składników. Na takiej pizzy muszą znaleźć się pomidory San Marzano, ser mozzarella di bufala i świeże liście bazylii.

Nasze zestawienie stworzyliśmy na bazie opinii z Google. Opolanie i turyści ocenili lokale w regionie. Otwórzcie galerię i poznajcie najlepsze placki w okolicy.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsze pizzerie w Opolu i na Opolszczyźnie. W tych lokalach trzeba świętować Dzień Pizzy - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto