MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
30 dag łuskanej pszenicy
10-20 dag maku
miód,...
fot. Fot. A. Warżawa/ archiwum DB

Wigilia - 12 potraw. Jak je przygotować? [PRZEPISY]

Kutia

Składniki: 30 dag łuskanej pszenicy 10-20 dag maku miód, rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa bakalie: daktyle, figi,migdały Przyrządzanie: Pszenicę zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż nie będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystygnięcia. Mak zalewamy wrzątkiem, chwilę gotujemy, odcedzamy i mielimy w maszynce do mięsa z gęstym sitkiem. Dodajemy miód, sparzone wrzątkiem rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno siekane migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę. Gotową kutię wstawiamy w salaterkach do lodówki.

Zobacz również

Seniorzy świetnie bawili się podczas pikniku na Stadionie Powiatowym w Pile [ZDJĘCIA]

Seniorzy świetnie bawili się podczas pikniku na Stadionie Powiatowym w Pile [ZDJĘCIA]

Moszczenica. Przedszkolak Franek Dąbrowski laureatem patriotycznego konkursu

Moszczenica. Przedszkolak Franek Dąbrowski laureatem patriotycznego konkursu

Polecamy

Alert IMGW dla Warszawy. Do stolicy nadciągają burze z silnym deszczem

Alert IMGW dla Warszawy. Do stolicy nadciągają burze z silnym deszczem

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Dziki teren zmieni się w wielkie osiedle. Rusza budowa nowej "dzielnicy" w Warszawie

Dziki teren zmieni się w wielkie osiedle. Rusza budowa nowej "dzielnicy" w Warszawie