5 z 6
Poprzednie
Następne
Ciasta na Wielkanoc 2013. Jak je przygotować? [PRZEPISY, PORADY]
Ciasta na Wielkanoc: pięknie przystrojone
Makowiec Nadaje się nie tylko na święta, ale często króluje na polskich stołach. Składniki : - 1 kg maku - 60 dag cukru - 10 dag tłuszczu - 4 białka - 1 łyżka miodu - olejek migdałowy Przygotowanie: Wcześniej przygotować ciasto drożdżowe. Mak należy opłukać i zalać wrzatkiem mocząć przez około 2 godziny. Następnie należy zmielić z tłuszczem i cukrem. Dodać olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe rozłożyć na stolnicy, posmarować białkiem, wyłożyć masę makową i zwinąć w struclę. Piec w piekarniku przez około 30 minut na złoty kolor. Czytaj: Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]