MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeszcze niedawno teksturowane białko sojowe było jedynym...
fot. Elke Wetzig (Elya)/Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Teksturat sojowy

Jeszcze niedawno teksturowane białko sojowe było jedynym dostępnym w Polsce zamiennikiem mięsa. Wciąż można kupić go w postaci „kotletów” sojowych, kostki gulaszowej czy granulatu udającego mięso mielone. Klasyczne produkty tego typu nie są już polecane, bo powstają z przetworzonego chemicznie odpadu sojowego – można też jednak kupić teksturat nowoczesny, powstający z mąki sojowej i/lub białka sojowego.

W 100 g suchego teksturatu sojowego:
białko: 53 g
żelazo: 11 mg
kalorie: 590 kcal

Zobacz również

Wybory sołeckie w Berdychowie. Zmiana sołtysa po 35 latach

Wybory sołeckie w Berdychowie. Zmiana sołtysa po 35 latach

Arkadiusz Miłoszewski: Zrobię wszystko, by wygrać jeszcze cztery spotkania

Arkadiusz Miłoszewski: Zrobię wszystko, by wygrać jeszcze cztery spotkania

Polecamy

Największe wsie w Polsce. Mogą przyćmić niejedno miasto!

Największe wsie w Polsce. Mogą przyćmić niejedno miasto!

Mąż córki prezydenta Polski. Utalentowany „książę kefirów” będzie miał nowe zajęcie

Mąż córki prezydenta Polski. Utalentowany „książę kefirów” będzie miał nowe zajęcie

Trwa kontrola nowych kierunków medycznych. „Mniej więcej już wiadomo”

Trwa kontrola nowych kierunków medycznych. „Mniej więcej już wiadomo”