10 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Izolowane białko to oczyszczone białko z nasion –...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d4/0f/5ce40b9a79431_o_large.jpg)
fot. Marco Verch Professional Photographer and Speaker/flickr.com, CC BY-SA 2.0
Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne
Izolat białka roślinnego
Izolowane białko to oczyszczone białko z nasion – najczęściej soi, grochu i siemienia konopnego [na zdjęciu], choć stosuje się też inne surowce, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa czy nawet ziemniaki, które częściej pojawiają się w mieszankach białek. Proszki bez żadnych dodatkowych składników są dostępne w sklepach z tzw. zdrową żywnością i są wygodnym dodatkiem podnoszącym zawartość białka w produktach takich jak roślinne burgery, klopsy, pasty i pasztety.
W 100 g izolatu białka sojowego:
białko: 88 g
żelazo: 14.5 mg
kalorie: 321 kcal