Dawne fabryki w Warszawie. Kiedyś centra przemysłu, dziś nikt o nich nie pamięta
Browar Haberbuscha i Schiele
Największy browar w Królestwie Polskim mieścił się na skrzyżowaniu ul. Krochmalnej i Ciepłej w latach 1846–1948. Na początku XX w. Haberbusch i Schiele był największym browarem warszawskim i jednym z największych w Europie. Tutaj mieściły się ogródki piwne i produkowano najlepsze piwo w kraju - zarówno butelkowe, jak i beczkowe. Po zajęciu Warszawy browar trafił w ręce Niemców. W czasie powstania warszawskiego udało się go jednak przejąć oddziałom Armii Krajowej. - Na ul. Krochmalnej był browar Haberbuscha. Zdobycz Powstańców. Ludzie rozszabrowali go i zabrali zboże. Poroznosili po piwnicach i miejscach, gdzie się wszyscy gromadzili - wspomina uczestniczka powstania. W latach 50. spółkę przekształcono w Browary Warszawskie, a w 2004 roku przeniesiono do Warki.