Dieta bogata w tłuste ryby, takie jak łosoś lub sardynki chroni rdzennych mieszkańców Alaski przed cukrzycą i chorobami serca.
Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy przebadali 330 Eskimosów Yup'ik, zamieszkujących odległy region południowo-zachodniej Alaski. Okazało się, że spożywali oni dwudziestokrotnie więcej kwasów tłuszczowych Omega-3, niż inni obywatele USA. Mimo że 70 procent badanych miało nadwagę, rzadziej dotykały ich typowe dolegliwości ludzi otyłych.
"Wygląda na to, że wysokie spożycie ryb morskich bogatych w kwasy Omega-3 chroni Eskimosów Yup'ik przed szkodliwymi następstwami nadwagi, pisze Zeina Makhoul z Centrum Badań nad Rakiem im. Freda Hutchinsona.
Nawyki żywieniowe tej społeczności, dały badaczom możliwość ustalenia związku pomiędzy zachorowalnością, a spożyciem kwasów tłuszczowych występujących w rybach.
U badanych stwierdzono bardzo małą zawartość trójglicerydów i białka C-reaktywnego, których to podwyższona zawartość wskazuje na ryzyko chorób serca.
Wyniki badań ukazały się w magazynie "European Journal of Clinical Nutrition".
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?