Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Flavours of Portugal w Warszawie. Wielki festiwal kuchni portugalskiej [ZDJĘCIA]

Justyna Bakalarska/Polska Metropolia Warszawska
Flavours of Portugal w Warszawie. Wielki festiwal kuchni portugalskiej [ZDJĘCIA]
Flavours of Portugal w Warszawie. Wielki festiwal kuchni portugalskiej [ZDJĘCIA] fot. 123 RTF
Flavours of Portugal w Warszawie. Nie trzeba lecieć do Portugalii, żeby w tym tygodniu rozkoszować się bacalhau, ciasteczkami zwanymi Pateis de Belem czy wytrawnym winem z regionu Porto. To wszystko można znaleźć na festiwalu Flavours of Portugal.

Flavours of Portugal w Warszawie. Wielki festiwal kuchni portugalskiej [ZDJĘCIA]

Mimo niewielkiej powierzchni Portugalia skrywa prawdziwe bogactwo kulturowe. Urzeka zarówno pod kątem kulinarnym, w którym prym wiodą regionalne produkty i winne szczepy, walorów turystycznych, jak i znanej na całym świecie muzyki. Wszystkie te elementy wpływające na nasze zmysły smaku, wzroku i słuchu będzie można poczuć w bieżącym tygodniu w warszawskim hotelu Intercontinental.

Czytaj także: Dzień Matki 2014. Polecamy imprezy na Dzień Matki! [PRZEGLĄD]

Dziś rozpoczyna się tam piąta edycja portugalskiego tygodnia, o wszystko mówiącej nazwie Flavours of Portugal. Jest to największa w Polsce impreza promująca Portugalię. Organizator wydarzenia, Polsko-Portugalska Izba Gospodarza, zadbał, aby w ciągu najbliższych pięciu dni przybliżyć nam najważniejsze walory tej części Półwyspu Iberyjskiego. Każdego dnia w centrum uwagi będzie inny region Portugalii. Przybliżone zostaną jego atrakcje turystyczne, charakterystyczne smaki i potrawy, a także popularne na całym świecie wina.

Festiwal smaków jest znakomitą okazją do tego, aby poznać bliżej wyjątkową kuchnię portugalską, która nie jest w naszym kraju aż tak popularna, jak chociażby sąsiednie - hiszpańska, włoska czy francuska. A jak zapewnia Joao Rodrigues, wiceprezes Polsko-Portugalskiej Izby Handlowej (a także właściciel portugalskiej restauracji w Warszawie Grill&Co) wszystkie produkty do przygotowania dań kuchni portugalskiej są dostępne na naszych półkach sklepowych.

Za wypróbowaniem własnych sił w potrawach kuchni tego kraju przemawia także ich prostota. - W kuchni portugalskiej nie ma dań trudnych do przygotowania - mówi Rodrigues. - Jedyna niedogodność, jaka może powstać, jest taka, że istnieją dania, które wymagają dużo czasu na przygotowanie. Jak na przykład dania z koziego mięsa. Zwykle marynujemy je w winie przez całą noc, aby osiągnąć najlepszy smak - opisuje. Ale za to jaki smak!

Cały tekst w serwisie polskatimes.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto