MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Co na grilla? Najlepsze przepisy na ruszt. Wybieraj spośród 5 potraw, którym trudno się oprzeć

Redakcja
Na grilla warto przygotować ulubione mięso w wyrazistej marynacie. Zebraliśmy 5 przepisów na dania z grilla, które zachwycą waszych gości. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć propozycje na soczyste mięso.
Na grilla warto przygotować ulubione mięso w wyrazistej marynacie. Zebraliśmy 5 przepisów na dania z grilla, które zachwycą waszych gości. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć propozycje na soczyste mięso. Katarzyna Puczyńska
Sezon grillowy nadchodzi w pełni. Właśnie teraz można zastanawiać się jakie mięsa wrzucić na ruszt. Najważniejsze jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa i doprowadzenie go do temperatury pokojowej po chłodzeniu w lodówce. Do tego odpowiednie zioła i przyprawy, które nadadzą rozkosznego smaku. Proponujemy 5 niezawodnych dań, które urozmaicą spotkanie przy grillu.

W skrócie

Szukasz pomysłu na grilla? Podpowiadamy 5 przepisów na mięsne dania, którym trudno się oprzeć. Wśród nich są delikatne i soczyste karkówki w marynacie, mięso indyka lub żeberka z grilla. Ponadto punktem obowiązkowym dla wielu osób jest przygotowanie delikatnych skrzydełek i apetycznie przypieczonych żeberek. Każda z tych przekąsek urozmaici przyjęcie w gronie znajomych. W galerii lub w treści artykułu zobaczysz link przekierowujący do pełnego przepisu na danie z grilla.

W galerii możesz zobaczyć propozycje dań na grilla

Co na grilla? – soczysty indyk

Najważniejsze, aby filet z indyka przed pieczeniem został właściwie zamarynowany. Wystarczy wymieszać miód, czosnek, chili i doprawić je ziołami prowansalskimi z tymiankiem. A wszystkie składniki rozmieszać z oliwą lub olejem rzepakowym. Każdy filet z indyka warto przekroić na pół, rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie włożyć do miski z marynatą. Tak przyrządzone mięso należy włożyć do lodówki na minimum 1,5 godziny, a najlepiej całą noc. Dzięki temu danie nabierze wyjątkowego smaku.

Potrawy na grilla – żeberka rozpływające się w ustach

Ile osób, tyle przepisów na przepyszne żeberka z grilla. Jednak niemal każdy zgodzi się z tym, że smak żeberek powinien być zrównoważony słodkimi, słonymi i ostrymi przyprawami. Doskonałym przykładem są żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu i musztardy. To danie warto wcześniej zaplanować i zostawić je do marynowania nawet na cały dzień. Dzięki temu smak mięsa będzie wyrazisty.

Karkówka na grilla

Wielu smakoszy nie może sobie także wyobrazić braku karkówki w trakcie biesiadowania przy grillu. Sprawdzonym sposobem na przygotowanie mięsa jest zrobienie szybkiej marynaty z ketchupu, musztardy i czosnku. Taką mieszaninę przyprawia się solą, pieprzem oraz szczyptą chili. Karkówkę można także dodać słodką lub wędzoną paprykę, która doda charakteru daniom.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje zainspirują was do przygotowania smacznych i tanich posiłków.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co na grilla? Najlepsze przepisy na ruszt. Wybieraj spośród 5 potraw, którym trudno się oprzeć - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto