18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sinnet Club

szef kuchni Paweł Kibart
Warszawa, ul....
fot. materiały prasowe Slow food

Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie można zjeść dania z gęsi?

Sinnet Club

Sinnet Club szef kuchni Paweł Kibart Warszawa, ul. Głogowska 2, tel. 607 666 098 Bulion z gęsiz wędzonymi śliwkami i grzybami serwowany z gryczanym ravioli (lub uszkami) 1 korpus gęsi owsianej 2 skrzydełka gęsi 6 marchewek 4 cebule w łupinie 2 pietruszki 1 seler 2 nieobrane główki czosnku 40 g ususzonych kapeluszy podgrzybków 200 g suszonych jabłek i gruszek 10 sztuk wędzonych w dymie polskich śliwek 4 gwiazdki anyżu liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól 150 g mrożonych kapeluszy podgrzybków do serwowania uszka lub pierożki z farszem gryczanym do serwowania Piekarnik nagrzać do 180° i piec w nim przez 20 minut korpus, przekrojone i pozostawione w łupinie główki czosnku i cebule. Przerzucić do garnka, dodać skrzydełka, włoszczyznę, zioła, suszone owoce i grzyby (z wyjątkiem wędzonych śliwek i kapeluszy świeżego podgrzybka). Zalać 4 litrami wody i gotować na najmniejszym ogniu przez 2,5 godziny. Po tym czasie dorzucić wędzone śliwki i gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Wywar powinniśmy przelać przez sitko, pozostawiając klarowny bulion, oddzielnie grzyby i wędzone śliwki. Grzyby idealnie nadają się do farszu ravioli, a śliwki pokrojone w paski ponownie wrzucamy do zupy. Przed podaniem dodajemy pokrojone w plastry świeże podgrzybki i gotujemy około 10 minut. Serwujemy z dodatkiem gryczanych ravioli lub uszek, do których farsz przygotowujemy na bazie prażonej kaszy gryczanej przepuszczonej raz przez maszynkę do mielenia razem z uprażoną na smalcu gęsim cebulką i kawałkami mięsa z gotowanej gęsi. Możemy również dodać mielone grzyby z bulionu. Farsz wkładamy w klasyczne ciasto do uszek. Idealna zupa powinna być lekko słodka od owoców, lekko grzybowa i z nierozpoznawalnym aromatem anyżu i dymu. Agata Wojda – restauracja Opasły Tom, Warszawa żródło: gęsina.pl

Zobacz również

Majówka w Bieszczadach. Wiele atrakcji w ośrodku PKL w Solinie

NOWE
Majówka w Bieszczadach. Wiele atrakcji w ośrodku PKL w Solinie

Zmysłowy finał Międzynarodowego Dnia Tańca w Kobylance z Bling Danceschow

NOWE
Zmysłowy finał Międzynarodowego Dnia Tańca w Kobylance z Bling Danceschow

Polecamy

Alarm bombowy na Lotnisku Chopina. Niestosowany żart 54-letniej mieszkanki Warszawy

Alarm bombowy na Lotnisku Chopina. Niestosowany żart 54-letniej mieszkanki Warszawy

Niecodzienna współpraca Fundacji Maraton Warszawski. Ekipa WK Dzik wbiega na trasę

Niecodzienna współpraca Fundacji Maraton Warszawski. Ekipa WK Dzik wbiega na trasę

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!