Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie można zjeść dania z gęsi?
Restauracja Likus Concept Store
Restauracja Likus Concept Store szef kuchni Robert Lach Warszawa, ul. Krakowskie Przedmieście 16/18 Oficyna, tel. 22 492 74 09, Gęsi udziec z ananasem - przepis z 2012 r. 4 udka z gęsi 1/2 ananasa 1/2 szklanki wina Madera 2 ziemniaki grillowe 2 łyżki miodu pęczek świeżego majeranku 2 korpusy z gęsi 2 marchewki 1 seler 2 cebule 1 por 8 sztuk kardamonu szczypta soli szczypta białego pieprzu Z kości gęsi i warzyw nastawić mocny wywar. Udziec z gęsi oczyścić, usunąć kości, posypać kardamonem, solą i pieprzem. Zwinąć, obsmażyć, zalać wywarem i dusić do miękkości. Ananasa obrać i pokroić w kostkę ok. 1 cm. Miód rozgrzać na patelni, skarmelizować, dodać ananasa i podlać winem Madera. Chwilkę dusić. Ziemniaki pokroić w słupki i usmażyć w głębokim tłuszczu. Gdy udziec będzie miękki, należy pokroić go w plastry. Podawać z ananasem i ziemniakami. Arkadiusz Janczarek – Restauracja Likus Concept Store, Warszawa Czytaj także: Obchody 11 listopada. Zobacz gdzie świętować w Warszawie żródło: gęsina.pl