Mianem celiakii określa się chorobę autoimmunologiczną, której główną cechą jest trwała nietolerancja glutenu. Po spożyciu pokarmów zawierających gluten, osoby chore na celiakię doświadczają szeregu objawów, takich jak wzdęcia, ból brzucha oraz tłuszczowe biegunki. Jeśli pacjent nie stosuje się do zaleceń diety bezglutenowej, musi liczyć się z wysokim prawdopodobieństwem spadku masy ciała, wystąpienia niedoboru kwasu foliowego i żelaza, a także apatii lub nadpobudliwości. Objawy ze strony układu pokarmowego to wynik toksycznego oddziaływania glutenu na kosmki w jelicie cienkim.

Kolejna dawka szczepionki już dostępna!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?