Jak zrobić pączki i faworki? Prezentujemy przepisy na domowe pączki i faworki [PRZEGLĄD]
Pączki tradycyjne
Jak zrobić pyszne pączki tradycyjne? Wystarczy działać zgodnie z tym przepisem. Najpierw do dużej miski dodajemy drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy całość ciepłym mlekiem. Mieszamy, przykrywamy ścierką i czekamy 30 min. Po tym czasie powinna nam wyrosnąć masa, do której dodajemy jajko, szczyptę soli, oliwę, spirytus i resztę cukru. Ponownie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę i żółtka. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy i znowu odstawiamy na 30min. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części, wałkujemy placki grubości 1 cm i wycinamy krążki. Następnie podsypujemy je mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Rozgrzewamy w garnku olej, gdzie wkładamy wyrośnięte krążki. Kiedy już się zarumienią, przekręcamy je na drugą stronę. Usmażone pączki wyjmujemy na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Już wystudzone pączki nabijamy dowolnym nadzieniem.