Karnawałowe menu (przepisy)
Brokuły z makaronem
Makaron pierożek z brokułami Składniki: · 200 g makaronu · 1 łyżka oleju · 1 cebula · 1 ząbek czosnku · 1 brokuł · 4 pomidorki koktajlowe · 100 g sera feta (albo inny kozi) · 2 łyżki prażonego słonecznika · sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.