MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas...
fot. TJENA/Pixabay.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Fasola biała

Nasiona fasoli również są znacznie zasobniejsze w kwas foliowy niż sałata. Porcja 100 g białej fasoli stanowi źródło 187 mcg kawasu foliowego, jednak wraz z obróbką termiczną ilość ta może ulec zmniejszeniu. Rośliny strączkowe obfitują w białko pokarmowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy wszystkich komórek organizmu.

Fasola biała to również źródło witamin z grupy B, cynku, wapnia, selenu i potasu. Warto dodać, że nasiona zawierają nieznaczne ilości sodu, co jest korzystne dla osób z nadciśnieniem tętniczym krwi i obrzękami.

Zobacz również

Dzieci z Kazimierzy Małej obchodziły rocznicę przyjęcia Pierwszej Komunii [ZDJĘCIA]

Dzieci z Kazimierzy Małej obchodziły rocznicę przyjęcia Pierwszej Komunii [ZDJĘCIA]

King Szczecin awansował do finału Orlen Basket Ligi

King Szczecin awansował do finału Orlen Basket Ligi

Polecamy

Choroby dziecięce? Te wirusy są niezwykle groźne u dorosłych

Choroby dziecięce? Te wirusy są niezwykle groźne u dorosłych

Tran wcale nie taki zdrowy. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Nie łykaj bez potrzeby

Tran wcale nie taki zdrowy. Zwiększa ryzyko zawału i udaru. Nie łykaj bez potrzeby

Wszystkie żony Krzysztofa Ibisza. Dziennikarz trzy razy stawał na ślubnym kobiercu

Wszystkie żony Krzysztofa Ibisza. Dziennikarz trzy razy stawał na ślubnym kobiercu