MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są...
fot. Castorly Stock/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Brokuły

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są brokuły, a już jedna porcja o wadze 100 g obfituje w 117 mcg witaminy B9. Te zielone różyczki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają pracę jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Brokuły to również źródło cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Wykazano, że spożywanie minimum 100 g brokułów tygodniowo znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Dodatkowo w badaniach naukowych zaobserwowano, że systematyczne jedzenie brokułów może zmniejszyć o 10 proc. ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Zobacz również

MEMY po meczu Polska-Holandia na Euro 2024. I znowu: "Nic się nie stało!"

NOWE
MEMY po meczu Polska-Holandia na Euro 2024. I znowu: "Nic się nie stało!"

Pięcioro poszkodowanych w wypadku w tunelu w Lalikach w ciągu drogi S1. ZDJĘCIA

Pięcioro poszkodowanych w wypadku w tunelu w Lalikach w ciągu drogi S1. ZDJĘCIA

Polecamy

Nowe propozycje na rozbudowę DK79 w powiecie piaseczyńskim. Co się zmieni?

Nowe propozycje na rozbudowę DK79 w powiecie piaseczyńskim. Co się zmieni?

Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

HIT DNIA
Czy kebab jest zdrowy? Dietetyk wyjaśnia

Koniec Multikina na Ursynowie. Jest data zamknięcia. Budynek idzie do rozbiórki

Koniec Multikina na Ursynowie. Jest data zamknięcia. Budynek idzie do rozbiórki