W ramach Opolskich Konfrontacji Teatralnych wczoraj w Galerii Muzeum Śląska Opolskiego odbyło się otwarcie wyjątkowej wystawy Piotra C. Kowalskiego "Malarstwo smaczne".Piotr C. Kowalski to malarz, profesor zwyczajny, studiował w Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu. Obecnie prowadzi pracownię malarstwa na Wydziale Malarstwa w Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu oraz na Akademii Sztuki w Szczecinie w Katedrze Nowych Mediów. Znany jest m.in. z tego, że od wielu lat eksperymentuje z obrazami realizowanymi bezpośrednio w naturze i przy pomocy natury, m.in. malując owocami.- Mój sezon na malowanie trwa 24 godziny na dobę i 360 dni w roku. Jeżeli chcę realizować zima moje prace, to nic nie stoi na przeszkodzie, wtedy są przecież też owoce mrożone - mówi Piotr C. Kowalski. - Malować można właściwie wszystkimi owocami, jedne zostawiają bardziej intensywny ślad, inne mniej. Artysta przyznał, że początki jego pracy z owocami sięgają lat 80. i jako pierwsze na tapetę wziął jagody. - Na co dzień staram się wykorzystać wszystko co się da i gdzie się da. Ciekawa jest na przykład historia pracy pt. "Obraz podwędzony". Przykryłem wędzarnię moim płótnem. Tam wędziły się pstrągi. W ten sposób powstał fantastyczny obraz - smaczny i pachnący. Sporo z obrazów powstało dzięki dyni, inne dzięki spadającym na płótno wiśni - opowiadał Piotr C. Kowalski. Na tym nie koniec ze "smacznym malarstwem" niebanalnego artysty. Piotra C. Kowalskiego od dziś do piątku spotkamy także w foyer Teatru im. Jana Kochanowskiego. Tam przed spektaklami konkursowymi artysta będzie tworzył wielkoformatowy obrazu przy użyciu naturalnych barwników (jagody, maliny).
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?