1 kg owoców wydrylować i wstawić w żaroodpornym naczyniu na kilka godzin do letniego piekarnika. Następnie dolać trochę wody i rozgotować na masę. W drugim naczyniu przygotować syrop z 1 szklanki wody i 1 kg cukru. Masę wrzucić do syropu i zakwasić 1 cytryną. Gotować ciągle mieszając, aż masa będzie odstawała od brzegów naczynia. Następnie pogotować chwilę na dużym ogniu i przełożyć do małych foremek wysypanych cukrem. Podsuszyć w piekarniku. Gotowe marmoladki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?