Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2018: Izabela Mientke, kelnerka z Restauracji Hotelu Messa we Władysławowie. SMS: GDB.154 pod 72355

RP
Materiały prywatne
Mistrzowie Smaku 2018. W kategorii Kelner Roku jedną z nominowanych do tytułu jest Izabela Mientke, młoda mieszkanka Władysławowa, która na co dzień obsługuje klientów Restauracji w Hotelu Messa. Aby oddać na nią głos należy wysłać SMS o treści: GDB.154 pod numer 72355 (koszt: 2,46 zł z VAT).

Mistrzowie Smaku 2018, czyli najpyszniejszy plebiscyt Dziennika Bałtyckiego trwa! W kategorii Kelner Roku rywalizuje Izabela Mientke z Restauracji Hotel Messa we Władysławowie. W rozmowie z nami opowiedziała o cechach idealnego kelnera i jak obsługuje się celebrytów.

Jak długo pracujesz w zawodzie kelnerki?

Izabela Mientke: W swoim zawodzie pracę rozpoczęłam zaraz po zakończeniu szkoły średniej, będą już 3 lata. Z zawodu jestem technikiem hotelarstwa, a jak wiadomo, to nauka nie tylko kelnerstwa. Szybko jednak doszłam do wniosku, że to praca idealna dla mnie.

Nie jest to najłatwiejsza profesja. Szczególnie w sezonie. Zgodzisz się z tym?

IM: Oczywiście, trudno się z tym nie zgodzić. Nie bez przyczyny mówi się, że kto nie pracował w gastronomii ten nie zna życia ­(śmiech). Bywa, że jest ciężko, w sezonie zwłaszcza. Goście, którzy nas odwiedzają często nie zwracają uwagi na to, że mamy dodatkowy nakład pracy, czasem brak im wyrozumiałości do tego co robimy. Upał też daje się we znaki, odbiera dużo energii. Choć szczerze powiedziawszy, zdecydowanie ciekawiej pracuje się letnią porą. Nie brakuje miłych gości, którzy doceniają nasze starania.

ZOBACZ TEŻ:

Jakie cechy według Ciebie musi mieć dobry kelner?

Często bywa tak, że zawód kelnera wybierają ludzie, którzy nie czują do tego powołania. Zmusza do tego sytuacja życiowa, a zachęcają zarobki. Ale to dla nich tylko etap przejściowy. Wchodząc do restauracji od razu zauważymy taką osobę. Niemiłe nastawienie, brak profesjonalizmu – goście to wszystko widzą. Myślę, że najważniejszą rzeczą w tym zawodzie jest właśnie powołanie. Kelner musi mieć bardzo dużo cierpliwości i z uśmiechem odpowiadać na te same pytania. W tym zawodzie trzeba być po prostu entuzjastycznie nastawionym do ludzi, czerpać radość ze swojej pracy.

Zdarza się, że w Messie goszczą znane osoby. Czy to wymagający klienci?

Zdarzają się i takie sytuacje. Osobiście nie miałam przyjemności obsługiwać nikogo takiego ale myślę, że mój stosunek jako kelnera nie uległby większym zmianom. Każdego gościa traktuję tak samo. W innym hotelu, w którym pracowałam udało mi się zobaczyć Zbigniewa Wodeckiego czy Mariusza Totoszko – wokalistę Volver. Bardzo miło wspominam ich wizyty.

A po pracy jest czas na... ?

Oczywiście na relaks oraz czas spędzony w gronie najbliższych i rodziny. Zwłaszcza w sezonie, w którym często bywam na karaoke i kibicuję mojej siostrze, która podąża wokalną ścieżką.

Mistrzowie Smaku 2018. Kategoria: Kelner Roku. Izabela Mientke, Restauracja Hotel Messa we Władysławowie. Aby zagłosować, wyślij SMS o treści: GDB.154 pod numer 72355 (koszt to 2,46 zł z VAT). Głosowanie trwa do 31 lipca do godz. 22.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na puck.naszemiasto.pl Nasze Miasto