Już w pierwszych latach XV wieku Przecław Słota z Gosławic w wierszu "O zachowaniu się przy stole" opisywał ówczesny savoir-vivre, obowiązujący podczas uczt przy suto zastawionych stołach. Już wtedy goście mieli zajmować miejsca przy stole według godności. Słota podpowiadał też, by przed rozpoczęciem jedzenia... umyć ręce. Te podpowiedzi są aktualne nawet po 600 latach. Chyba nikomu nie trzeba mówić, że nie wolno łapczywie rzucać się na jedzenie - Słota zwracał na to uwagę.
Czytaj także: Wigilia na zamówienie. Zobacz, co proponują firmy cateringowe
Wigilia to doskonała okazja, by przypomnieć sobie zasady dobrego zachowania, oczywiście obowiązujące współcześnie.
Tym bardziej że eksperci od etykiety podkreślają, iż wigilijna kolacja jest jedną z najbardziej eleganckich. Taką z górnej półki!
Czytaj także: Święta alternatywnie, czyli rodzinna wigilia w restauracji
Zanim zaczniemy szukać w pamięci, po której stronie talerza położyć nóż, gdzie posadzić wuja, komu pierwszemu podać rękę na powitanie, pomyślmy, co w tym dniu jest najważniejsze.
Cały artykuł tylko w serwisie dziennikzachodni.pl
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?