Witam,obiecałam przepis na smaczny, pachnący polski chlebek, więc podaję. Jest troche pracy, ale naprawdę warto :)
Zaczynamy od zakwasu:100 gr mąki żytniej (ja daje typ 720) kupuje w Polo100 gr letniej wodymieszam i odstawiam na dobę, takie same proporcje dokladam 2- i 3-go dnia. Na 4 i 5 dzień "dokarmiam" juz tylko 50 gr mąki i 50 gr wody. Szóstego dnia zaczynam robić chlebek, najlepiej wieczorem :)
Zaczyn:90 gr zakwasu90 gr mąki żytniej razowej90 gr wodyMieszamy, smarujemy wierzch olejem (żeby nie powstala skórka), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Z samego rana:400 gr mąki pszennej typ 550 Luksusowa270 gr wody (letniej)1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godzinki. Potem przekladamy chlebek do wysmarowanej olejem i posypanej mąką foremki, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. :) Po 2-3 godzinkach wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pierwsze 10 min. 220 st., później 190 st. Przed wstawieniem chlebka do piekarnika nacinamy górę.Pieczemy 1-1,5 godziny. Po wyjęciu pryskamy wodą. Smacznego!
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?