Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]
Makowiec zawijany
Składniki Ciasto: - 1/2kg mąki - 2jajka, - 1kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 5 dag drożdzy - 1/2szklanki mleka - szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier i sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodajemy odrobinę mąki lub mleka. Odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce. Mak parzymy, mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem i bakaliami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z trzech białek, na końcu olejek migdałowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy w prostokąt. Ciasto smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasno w roladę i kładziemy na papier do pieczenia. Owijamy papier wokół makowca, pozostawiając trochę wolnego miejsca na wyrośnięcie. Spinamy papier spinaczem. Papier zawijamy w taki sposób, aby spięcie było na spodzie makowca. Układamy ciasta na blasze i wstawiamy do piekarnika (170°C) na 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto powinno chwilę ostygnąć. Ściągamy papier i posypujemy cukrem pudrem. Czytaj też: ŻYCZENIA NA WIELKANOC [wierszyki, rymowanki, SMS, śmieszne życzenia wielkanocne]