Potrawy na Wielkanoc. Zobacz przepisy na świąteczne dania [ZDJĘCIA]
Mazurek wielkanocny
Ciasto: - mąka 200 gram - orzechy laskowe 100 gram - margaryna 100 gram - kakao 2 łyżki - cukier waniliowy 1 torebka - cukier puder 4 łyżki - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - aromat 4 krople - jajko 1 szt. Masa: - budyń śmietankowy 1 opakowanie - mleko 2 szklanki - margaryna 125 gram - cukier 4 łyżki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, posiekanymi orzechami, margaryną, jajkiem, łyżeczką proszku do pieczenia, cukrem waniliowym i aromatem do ciasta. Ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu wałkujemy i rozkładamy do natłuszczonej blaszce o wymiarach 25x28 centymetrów. Na brzegach blaszki wykładamy ciasto na wysokość około 1 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Masa: Gotujemy budyń z aromatem do ciasta, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń mieszamy z margaryną za pomocą miksera. Masę wkładamy na ostygnięte ciasto. Ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy według uznania: orzechami, wiórkami kokosowymi, rodzynkami czy migdałami. Czytaj też: ŻYCZENIA NA WIELKANOC [wierszyki, rymowanki, SMS, śmieszne życzenia wielkanocne]