Potrawy wigilijne – tradycyjne i nowoczesne (przepisy)
Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie
Składniki na gołąbki: kapusta świeża - 1 duża sztuka kasza gryczana - 1 kg boczek wędzony - ½ kg cebula - ½ kg masło - 150g czosnek - 5 ząbków sól, pieprz, majeranek do smaku Wykonanie: Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu. Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć. Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Składniki na grzyby w śmietanie: - podgrzybek świeży lub mrożony - ½ kg - kurka świeża lub mrożona - ½ kg - cebula - 3 średnie szt. - olej - 3 łyżki - śmietana kwaśna 18% - ½ l - śmietanka słodka - 300ml - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.