4 z 4
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Potrawy wigilijne – tradycyjne i nowoczesne (przepisy)
Śledzie z frużeliną wiśniową
Śledzie z frużeliną wiśniową Składniki: filety śledziowe - 4 szt. wiśnie mrożone bez pestek – 300 g cukier – 150 g mąka ziemniaczana płatki chili lub papryka ostra do smaku sok z cytryny Wykonanie: Wiśnie rozmrażamy i w rondelku zasypujemy je cukrem. Sok który powstał zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość studzimy. Doprawiamy do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny. Filety śledziowe moczymy, żeby straciły nadmierną słoność, odsączamy i zwijamy w rulon. Do środka wkładamy wcześniej przygotowaną frużeline wiśniową. Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.