Przepisy na pączki i faworki. Jak samemu zrobić pyszności na tłusty czwartek?
Przepis na pączki
Przepisy na pączki i faworki. PączkiSkładniki: 8 żółtek 10 dag drożdży 1/4 l mleka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 kg mąki szczypta soli olejek śmietankowy/pomarańczowy 1 łyżka octu lub spirytusu smalec lub olej do posypania cukier puder pączki najlepiej nadziewać twardą marmoladą (w ulubionym smaku) Wykonanie: Cukier i drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem do roztopienia i zagnieść z 1/3 mąki. Odstawić do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodać resztę mąki, żółtka, sól, kilka kropel olejku i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet lub spirytus. Ciasto wyrabiać aż przestanie kleić się do dłoni. Nożem odkrawać niewielkie kawałki, nakładać marmoladę i formować kuleczki, które znowu należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (pod ściereczką). W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i zjadamy. Czytaj także: Te pączki jadł sam Piłsudski. Od 90 lat powstają tutaj najlepsze rarytasy w Warszawie