Przepisy na pączki i faworki. Jak samemu zrobić pyszności na tłusty czwartek?
Chrust
Przepis na chrust Propozycja dla tych, którym pączki się już przejadły. Chrust robi się wyjątkowo szybko, a delikatne ciasteczka rozpływają się w ustach. Składniki: 1 łyżka masła 1 szklanka mąki 3 łyżki śmietany 3 żółtka 1 łyżka octu/spirytusu smalec/olej cukier puder do posypania Wykonanie: Masło wymieszać ze śmietaną, a następnie dodawać mąkę, żółtka i ocet lub spirytus (nie wódkę, bo tłuszcz będzie kipieć). Całość wyrabiać aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Następnie cienko rozwałkować i pociąć na ok. 3 cm pasy, a następnie ciąć ukośnie, co ok. 10 cm, aż powstaną ładne równoległoboki. Kawałki nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny ostrożnie przeciągamy przez nacięcie. W ten sposób uzyskamy typowe zawinięcie. W głębokim naczyniu mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Czytaj także: Najlepsze pączki w Warszawie. Pięć miejsc, gdzie kupisz cukiernicze arcydzieła