Bardzo cenny okazał się wykład o składnikach, ich jakości, cenach oraz nie zawsze poprawnych substytutach. Po ciekawej części teoretycznej Dariusz Richter, wybitny mistrz kuchni Dalekiego Wschodu i instruktor przyrządzania sushi, krok po kroku pokazał cały proces tworzenia kilku typów potrawy, począwszy od właściwego doboru i przygotowania ryżu, po czym wszystkie uczestniczki pod jego bacznym okiem przystąpiły do własnoręcznego przygotowywania swoich kompozycji.
Czytaj także: Miss Warszawy: trwają przygotowania do konkursu [ZDJĘCIA]
Zdolności manualne okazały się bardzo przydatne bo wbrew pozorom, nawet najprostsze rodzaje sushi wymagają dużej wprawy i doświadczenia aby uzyskać atrakcyjny smak oraz wygląd potrawy. Już po kilku chwilach na tackach zagościły pierwsze futomaki, uramaki, hosomaki oraz formowane w dłoniach nigiri. Dziewczyny nie mogły się doczekać degustacji swoich dzieł, ale zgodnie z zasadami, najpierw należało zadbać o wzorowy porządek na stołach i odpowiedni sposób wyeksponowania sushi. Konieczne okazało się również krótkie szkolenie z umiejętności wygodnego używania pałeczek oraz wyjaśnienie tematów tabu i savoir-vivre związanych z korzystaniem z pałeczek.
Dla wielu uczestniczek warsztatów był to pierwszy w życiu kontakt z modnym japońskim przysmakiem, więc nieco obawiały się czy przypadnie im do gustu. Okazało się jednak, że wszystkie były zachwycone smakiem!
Czytaj także: Drugi casting do Miss Warszawy 2012 w Belvedere Residence [ZDJĘCIA]
Na koniec, Dariusz Richter zaprosił dziewczyny do sklepu, w którym przedstawił poszczególne składniki i półprodukty, opowiedział o różnicach gatunkowych i cenowych oraz zasadach przechowywania w warunkach domowych.
Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?