Na świecie rosną ceny żywności. W Polsce odczujemy to po Świętach. Zbliżający się świąteczny czas to handlowców to najważniejszy okres w roku. Za żadną cenę nie chcą odstraszyć klientów, dlatego wiele podwyżek biorą na siebie i rezygnują na przykład z części marży.
Tymczasem produkty drożeją. Chude mleko w proszku, jeden z najbardziej popularnych towarów eksportowych, jest niemal 50 proc. droższe niż przed rokiem. Różnice w cenach są odczuwalne też w Polsce. W pierwszym półroczu o 7 proc. zdrożała herbata, a ceny słodyczy wzrosły w zależności od rodzaju produktu o 5 – 10 proc. Na światowych giełdach wzrost utrzyma się w przyszłym roku – cena herbaty może skoczyć o kolejnych 10 – 15 proc.
Jakie są przyczyny podwyżek? Jedną z nich jest większy popyt – więcej produktów mleczarskich kupuje Rosja oraz kraje latynoamerykańskie. Na rynku unijnym widać także efekty skupu interwencyjnego mleka. Od kilku miesięcy prowadzi go Komisja Europejska pod naciskiem producentów, którzy narzekali na zbyt niskie ceny.
Rekordowo drogie surowce to także efekt słabych zbiorów w niektórych krajach, np. herbaty oraz ziarna kakaowego.
Grosicki kończy karierę, Polacy przed Francją czyli STUDIO EURO odc.5
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?