Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ser żółty z miodem - najlepszy na wzmocnienie!

Redakcja MM
Redakcja MM
msm mońki
.Sprawdź, w jaki sposób uodpornić organizm, ustrzec się przed chorobą i nabrać sił do sportowych zmagań.

Na wzmocnienie organizmu i walkę z chorobą najlepsze są sprawdzone, domowe metody.Ich podstawą są przede wszystkim zdrowe, naturalne i ogólnodostępne artykuły spożywcze, które zbytnio nie obciążają kieszeni. Do takich należą właśnie ser żółty i miód oraz kulinarne specjały z ich wykorzystaniem. Co je łączy? Oba produkty są wyjątkowe, ponieważ nie tylko zwiększają odporność, ale też regenerują siły fizyczne i poprawiają samopoczucie.Można je również podawać razem, jako niebywałą przekąskę.Ser żółty – odporność zaklęta w plastrzeNie każdy wie, że ser żółty jest dobrym źródłem większości spośród najważniejszych witamini mikroelementów wpływających na naszą odporność. Wśród nich są witaminy z grupy A i B oraz cynk i miedź. Właściwie wszystkie są odpowiedzialne za budowę naturalnej bariery organizmu przed zarazkami i wszelkimi toksynami. Witamina A wpływa na odpowiednie funkcjonowanie błon śluzowych, uszczelnia je i regeneruje. Natomiast te z grupy B, np. witamina B6, wspierają m.in. produkcję białych krwinek, których zadaniem jest niszczenie atakujących organizm bakterii. Podobne właściwości ma cynk, który aktywuje mechanizmy obronne ciała, m.in. zwiększa liczbę komórek odpornościowych – limfocytów. Miedź dodatkowo uwydatnia działanie wspomnianych witamin.Cud miód na wyjście z chorobyZbawcze działanie nektarów znano już w starożytności. Dziś miody ceni się głównie za ich walory smakowe i właściwości antyseptyczne, tzn. hamujące rozwój zarazków. Tym osobom, które chcą szczególnie wzmocnić swoją odporność i ustrzec się przed przeziębieniem poleca się miody spadziowy i lipowy. Pierwszy zalecany jest w chorobach dróg oddechowych, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wykorzystuje się go do produkcji syropów wykrztuśnych.Drugi natomiast wzmacnia system odpornościowy i m.in. pomaga zbić podwyższoną temperaturę. Miód ma też wiele innych zdrowotnych właściwości, redukuje zmarszczkii spowalnia proces starzenia się skóry i pobudza mózg do pracy. Miód koi nerwy, a zawartaw nim glukoza i substancje energetyczne poprawiają humor. Podany w herbacie, czy z serem żółtym, bądź z cebulą, pobudza dodatkowo zmysły i jest rozkoszą dla podniebienia.Miodowe fondue z serem żółtym poleca Robert Muzyczka, szef kuchni.Połączenie miodu i żółtego sera to wyjątkowy duet nie tylko wartości odżywczych,ale i smakowych. Zestawienie obu specjałów najprawdopodobniej nie przyszłoby nam na myśl, ale są smakosze, dla których jest ono nieco kontrowersyjną, należącą do ulubionych finezją.- Oba przysmaki podaje się jako fondue. Żeby je przygotować, najpierw kroimy ser żółtyw kostkę bądź rwiemy, tak aby powstały serowe bryłki. Następnie należy podgrzać sam miód, tak aby był płynny i klarowny. Jego temperatura nie powinna jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje właściwości. – mówi Robert Muzyczka. - Przygotowane kawałki sera maczamy w nektarze – dodaje Robert Muzyczka.Taki przysmak zapewni nam nie tylko wielu kulinarnych wrażeń, ale i energię, która postawi nas w chorobie na nogi. 

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto