Sezon na grilla rozpoczęty. Mistrzowie kuchni zdradzają sekrety idealnego grillowania!
Sezon na grilla rozpoczęty. Mistrzowie kuchnii zdradzają sekrety idealnego grillowania!
Kluczem do przyrządzenia pysznego mięsa jest marynata. Dzięki niej nawet poczciwa kaszanka czy kiełbasa mogą nabrać nowego smaku. – Marynatę powinniśmy przygotować przynajmniej dzień przed przyjęciem. W przypadku standardowej marynaty wykorzystujemy głownie suszone zioła, która wcześniej zaparzamy wrzątkiem by oddały swój smak i aromat – radzi Szulborski. Kolejny ważny krok do odpowiednie przygotowanie samego grilla. – Najlepiej grillować na węglu drzewnym lub odpowiedni spreparowane drewno dębowe, wiśniowe, czereśniowe lub olchowe. Tylko w ten sposób nadamy naszym potrawom właściwy smak i aromat – zauważa Magda Gessler. Pamiętajmy by nie grillować na pełnym ogniu, a na żarze z naszego węgla. Według warszawskiej restauratorki warto też wcześniej przygotować przekąski, aby nasi goście nie musieli z głodu „gryź grilla”. Czytaj także: Co robić w majówkę w Warszawie Dzięki Bogu domowi kucharze coraz częściej nie ograniczają się do wrzucania na ruszt tylko kiełbasy, kaszanki i karczku. – Warzywa z grilla są pyszne i zdrowe. O rybach nawet nie wspomnę – twierdzi Gessler. – Warzywa najlepiej doprawiać na chwilę przed grillowaniem. Dzięki temu będą delikatniejsze i szybciej przenikną smakami – sugeruje Szulborski. Więcej przepisów i porad dotyczących grillowania znajdziesz w serwisie SmakiZycia.pl