Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na truskawki trwa. "One nie mogą zbrzydnąć" - pisze dziennikarka NaM [FELIETON]

red.
Sezon na truskawki trwa. "One nie mogą zbrzydnąć" - pisze dziennikarka NaM [FELIETON]/ Muffiny z truskawkami
Sezon na truskawki trwa. "One nie mogą zbrzydnąć" - pisze dziennikarka NaM [FELIETON]/ Muffiny z truskawkami www.facebook.com/przegryzam
Ola w wolnych chwilach, hobbystycznie zajmuje się gotowaniem. Jako nasza redakcyjna koleżanka podzieliła się z nami swoimi spostrzeżeniami na temat... pysznych i czerwonych słodkości.

Czekałam na nie cały rok. I chyba nie tylko ja, bo gdy pojawiały się na rynku, widziałam wszechobecne przebudzenie, uśmiech i poczucie tego, że coś ważnego dla nas wszystkich właśnie się zaczęło. Ludzie chodzili przepełnieni szczęściem, a facebookowe tablice zaczęły zalewać się soczyście czerwonymi zdjęciami i falą wirtualnych serduszek. Truskawki, bo o nich mowa, na dobre rozkręciły już swoją słodycz na naszych stołach, a radosne buzie umorusane są tym naturalnym barwnikiem.

Truskawkowe jemy teraz wszystko: lody, koktajle, chłodniki i ciasta. Przemycamy je, gdzie tylko się da, bo wiemy, że już za chwilę znowu ich nie będzie, a owocowa nostalgia włączy się w naszych sercach na następne długie miesiące. Jemy na zapas, bo tak jesteśmy przyzwyczajeni. „W tym roku zjem tyle truskawek, aż mi się odechce i nie będę mogła na nie patrzeć” – powiedziała mi koleżanka. Plan doskonały, tylko że truskawki nie mogą zbrzydnąć. Zamiast jedzenia ich na ilość, a nie na jakość, polecam rozkoszowanie się w truskawkowych wariacjach.

Czytaj też: Anna Lipińska: "Korytarze na Chełmskiej wiele już widziały" [Felieton NaM]

Clafoutis truskawkowe to mój aktualny numer jeden i cel na nadchodzący weekend. Doskonale pamiętam, gdy pierwszy raz je przyrządziłam. Miałam wtedy dziesięć lat i nie potrafiłam wypowiedzieć tego słowa. Brat do dziś śmieje się ze mnie i tego wyjątkowego wypieku, który może w tym sezonie stać się hitem na polskich letnich piknikach. No bo co może być piękniejszego niż słodka kaszubska truskawka ukryta w miękkim cieście?

Dla ciekawskich, clafoutis to popularny francuski deser, w oryginalne z czereśniami. Polega na zalaniu owoców ułożonych w naczyniu żaroodpornym gęstym ciastem naleśnikowym i upieczeniu do zarumienienia. Spróbujcie tego przepisu i przekonajcie się, że wcale nie macie ochoty opychać się owocami aż do omdlenia, by przez resztę roku wspominać truskawki z niesmakiem. Delektujcie się nimi, tak samo jak czereśniami, które są właśnie głaskane przez upalne słońce, nadając im większy rozmiar i słodycz, oraz malinami, dyskretnie pojawiającymi się na targowiskach. Tyle pysznego, nie do przejedzenia!


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto