Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olesna utrzymuje się wprawdzie głównie ze sprzedaży mleka, masła, śmietany i twarogu, ale to oleska śmietankówka zapewniła jej promocję w całej Polsce, a nawet za granicą.
Bo masło ekstra z Olesna, jak i reszta oleskiego nabiału, sprzedawane jest głównie na terenie dwóch województw: opolskiego i śląskiego, za to oleska śmietankówka trafiła nie tylko do całej Polski, ale także do wielu krajów świata.
Przez lata śmietankówka oleska, czyli „świeża śmietanka z odrobiną alkoholu" - jak głosi hasło promocyjne - była specjałem, który można było dostać tylko spod lady, najczęściej na targach jako specjał do degustacji. Od 2017 roku jest w oficjalnej sprzedaży.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie sprzedaje swój tradycyjny likier nie tylko w całej Polsce, ale także za granicą: w Niemczech i we Włoszech, znana jest także z Czechach i w Kazachstanie.
Zapotrzebowanie na oleską śmietankówkę okazało się tak duże, że niewielka mleczarnia musiała przebudować pomieszczenia w swoim zakładzie przy ul. Dworcowej w Oleśnie, żeby zrobić 100-metrową halę do produkcji „świeżej śmietanki z odrobiną alkoholu". Wcześniej mleczarnia robiła likier do degustacji metodą chałupniczą w dwóch małych pomieszczeniach.
- Aktualnie sprzedajemy kilka tysięcy butelek miesięcznie - mówi Helena Finke, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.
Śmietankówka oleska produkowana jest w trzech smakach: waniliowym, kawowym i kakaowym. Sprzedawana jest także w ozdobnych torebkach jako prezent.
Nowy smak śmietankówki oleskiej
Niedawno oleska mleczarnia opracowała recepturę na kolejny smak: piernikowy.
- Śmietankówka piernikowa jest w sprzedaży tylko w okresie świątecznym. Od listopada znowu będzie w sprzedaży - zapowiada Helena Finke.
Śmietankówka produkowana jest w Oleśnie według tradycyjnej receptury sprzed ponad 100 lat. Powstała dzięki ludzkiej pomysłowości. Po pierwszej wojnie światowej w ówczesnym Rosenbergu (tak nazywało się Olesno do 1945 roku) pracownicy mleczarni dogadali się z pracownikami gorzelni i na własny użytek zaczęli robić „świeżą śmietankę z odrobiną alkoholu”.
Dzisiaj receptura śmietankówki oleskiej jest już zastrzeżona i opatentowana. Wytwarzana jest z oleskiej 30-procentowej śmietanki i zawiera 17 procent alkoholu.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - to miejscowi rolnicy są udziałowcami tej firmy
Świeżą śmietankę na likier zapewnia 100 rolników z Olesna i okolic, którzy są dostawcami mleka i jednocześnie członkami spółdzielni mleczarskiej.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska zatrudnia obecnie 45 pracowników. Członkami spółdzielni jest 100 rolników z powiatu oleskiego i okolic. Zakład przerabia ponad milion litrów mleka miesięcznie.
Oleska Spółdzielnia mieści się w tym samym miejscu przy ul. Dworcowej 20 od 1907 roku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?