18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczny catering. Sprawdź, ile to kosztuje!

Justyna Koszewska
Świąteczny catering
Świąteczny catering Polskapresse
Świąteczny catering. Co zrobić, gdy przed Bożym Narodzeniem brakuje czasu na przygotowywanie świątecznych potraw albo gotowanie nie jest naszą specjalnością? Coraz częściej warszawiacy decydują się na skorzystanie z usług firm cateringowych. Sprawdź, ile to kosztuje!

Świąteczny catering. Sprawdź, ile to kosztuje!

Pierogi, karp, barszcz z uszkami, makowiec – tych dań nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jednak ich przygotowanie wymaga czasu i przynajmniej odrobiny kulinarnego talentu, dlatego szczególnie w okresie Bożego Narodzenia stołeczne firmy cateringowe cieszą się coraz większą popularnością.

Zobacz koniecznie: Prezent na Mikołajki: NaszeMiasto.pl rozdaje upominki!

Na liście najczęściej zamawianych potraw są pierogi, kapusta z grzybami i ryby. – 60 proc. klientów wybiera potrawy tradycyjne – karpia po żydowsku, śledzie, pierogi, ale są też tacy, którzy na świątecznym stole chcą mieć bardziej wyszukane potrawy albo dania podane w nowoczesny sposób, jak np. faszerowane ryby na paterze albo bigos z wykwintnymi dodatkami – wyjaśnia Rafał Krejs, menedżer AGAB Catering, i dodaje, że sporo osób decyduję się również na zamówienie potraw na pierwszy i drugi dzień świąt. – Nasi klienci to głównie osoby w wieku 30–40 lat, które nie mają czasu na gotowanie w domu.

Jacek Biernat, właściciel firmy Catering od A do Z, który od ponad 20 lat zajmuje się cateringiem w Warszawie, podkreśla, że świąteczne zamówienie najlepiej składać minimum na tydzień przed świętami. – Przez ostatnie dwa, trzy dni przed świętami nasi kucharze pracują praktycznie cały czas, a ostatnie zamówienie wydawane są na kilka godzin przed wigilią – opowiada.

Czytaj również: Konkurs: List do Świętego Mikołaja – nakręć go!

Świąteczny catering wcale nie musi oznaczać też wielkich ubytków w portfelu. – Składniki kupujemy hurtowo, dlatego możemy zaoferować atrakcyjne ceny, a jeśli dodamy do tego czas zaoszczędzony przez klientów, to bilans jest bardzo korzystny – podkreśla Rafał Krejs. Koszty tradycyjnej wigilijnej kolacji zaczynają się od 50 zł od osoby, ale w wersji bardziej wykwintnej trzeba przeznaczyć nawet ponad 150 zł od osoby. Świąteczny catering to także rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie czują się na siłach sprostać recepturom na tradycyjne świąteczne wypieki.

Za kilogram tradycyjnego sernika trzeba zapłacić około 20 zł, a 1,5-kilogramowy makowiec kosztuje około 40 zł.
Smakołyki można kupować jednak także pojedynczo. W Cateringu od A do Z ceny pierogów zaczynają się od 20 gr za sztukę, a świąteczny bigos z suszonymi owocami to wydatek 25 zł za kg. Każdy z klientów może jednak indywidualnie dobrać menu do własnych potrzeb i upodobań. – Wielu mieszkańców stolicy wychowało się w różnych rejonach Polski i jest przyzwyczajonych do innych wigilijnych smaków, dlatego dostosowujemy nasze menu do indywidualnych zamówień i przygotowujemy np. kapustę z grochem czy łazanki – wyjaśnia Jacek Biernat.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto