Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Narodziny pączka

Teraz Opole
Teraz Opole
Teraz Opole
Pączek o wadze 100 gram ma około 360 kalorii. Jego spalenie zależy nie tylko od wysiłku fizycznego, ale także od wagi. Zobacz, jak powstaje pączek.

1. Na samym początku trzeba przygotować ciasto drożdżowe. Ważne, aby składniki były dobrej jakości i miały odpowiednią temperaturę. - Mąka nie powinna być trzymana w chłodnym pomieszczeniu - mówi Irena Malik - Piekorz z opolskiej cukierni Malik. - Gdy dodamy więcej żółtek, pączki będą bardziej kruche.2. Ciasto po wyrobieniu musi odpocząć. Gdy wyrośnie nie od razu formuje się pączki, ale kilkakrotnie trzeba przebić je palcem. Dzięki temu usuwany jest nadmiar powietrza z ciasta. Gdy ponownie wyrośnie formuje się z nich kęsy.3. W zależności od tego z czym ma być pączek, nadzienie wkładane jest do środka przed lub usmażeniu. - Jeżeli jest to dżem, marmelada czy czekolada paczki nadziewane są przed uformowaniu kęsów - mówi Irena Malik - Piekorz. - W przypadku budyniu czy śmietany po formowaniu.4. Następnie wszystkie pączki układa się w garowniku, gdzie ponownie ciasto rośnie. Gdy kęsy mają już odpowiednią wielkość zaczyna się je smażyć. Na cukierniczych patelniach może się ich zmieścić nawet 60 na raz. Na koniec wszystkie są obsypywane cukrem pudrem.Pączek o wadze 100 gram ma około 360 kalorii.Jego spalenie zależy nie tylko od wysiłku  fizycznego, ale także od wagi. Osoba,  która ma 60 kilogramów, musiałaby:- 30 minut grać w piłkę ręczną;- 35 minut wspinać się po skałkach;-  40 minut ćwiczyć na siłowni;-  45 minut grać w tenisa;-  45 minut biegać;-  45 minut jeździć na rowerze;-  45 minut jeździć na nartach biegowych;-  50 minut intensywnie ćwiczyć aerobik;-  50 minut jeździć na łyżwach;- 1 godzinę 30 minut grać w kręgle;- 1 godzinę 30 minut grabić trawnik;- 3 godziny myć naczynia;- 1 godzinę 20 minut spacerować w szybkim tempie;-  19 godzin czytać.Okiem naukowcaPączek, jakie jest każdy widzi, ale tak naprawę co w nim oprócz marmolady siedzi? Poszukaliśmy odpowiedzi na to pytanie.Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego pączek jest tak cudownie miękki i puszysty? Mamusie i babcie wpajały nam, że to dlatego bo solidnie wyrabiały ciasto, pozwoliły mu wyrastać w przyjaznych ciepłych warunkach. W każdej ludowej prawdzie jest oczywiście ziarnko prawdy. Któż z nas jednak nie dociekał jakie jest naukowe wytłumaczenie na wyższość pączka nad innymi łakociami, jaka jest tajemnica jego lekkości, puszystości i przestrzeni wewnątrz ciasta?Wszystkiemu winne są drożdże czyli Sacharomyces cerevisiae. I fermentacja alkoholowa, czyli beztlenowy sposób oddychania jaki przeprowadzają by przeżyć.W taki sam sposób oddychają bakterie, które wytwarzają wino czy kiszone ogórki.- Drożdże przeprowadzają fermentację alkoholową. W tym beztlenowym procesie powstaje etanol, który pod wpływem temperatury, czyli pieczenia czy smażenia rozkłada się między innymi na dwutlenek węgla. To jego pęcherzyki powodują to, że pączek jest puszysty – mówi dr Ewa Boniewska, genetyk z Uniwersytetu Opolskiego.Okiem dietetykaFolgujemy sobie podczas tłustego czwartku, zjadając niezliczone ilości pączków, ale co ze zdrowiem?Nie ukrywajmy, że próba bicia rekordu w ilości zjedzonych tego dnia łakoci może się odbić na naszej wadze, zwłaszcza że jeden pączek może mieć nawet do 500 kcal!Co wiec zrobić, by pączki nieco odchudzić? Sposobów jest kilkanaście. Pierwszy z nich to użycie niskosłodzonej marmolady jako nadzienia. Na półkach naszych sklepów dostępne są produkty o obniżonej zawartości cukru.Nie lada znaczenie ma także temperatura, w jakiej je smażymy. Podwyższając ją, skracamy proces smażenia, a tym samym kaloryczność pączka. Ważne jest także to, jakiej mąki użyjemy do ciasta.- Wybierajmy mąkę pełnoziarnistą. Dobrze ciastu robi także dodawanie spirytusu. Średnio pół łyżeczki na pół kilo mąki. Dzięki temu nie będzie ono chłonęło tłuszczu - mówi Magdalena Kultys, dietetyczka z Opola.Kaloryczność pączka obniżymy również poprzez niepolewanie go lukrem, czekoladą czy nieposypywanie cukrem pudrem. Te wszystkie zabiegi mogą obniżyć jego kaloryczność nawet o 30 proc.- A po słodkim obżarstwie idźmy na długi spacer czy na basen. Nie dość, że spalimy nadmiar kalorii, to jeszcze poprawi nam się samopoczucie - mówi Magdalena Kultys.Tłusty czwartek. Jakie są Wasze sprawdzone przepisy na pączki?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto